
În 1897, pe 23 noiembrie, în Statele Unite ale Americii, a fost acordat brevetul nr. 594,114 pentru o ascuțitoare de creioane. Inventatorul a fost afro-americanul John Lee Love, din Fall River, Massachusetts. Ascuțitoarea de creioane era foarte simplă și, mai ales, portabilă, lucru care o face interesantă chiar și în ziua de astăzi. Prin rotirea carcasei exterioare, angrenajele interne fac să se rotească lama ascuțitorii în jurul creionului introdus în teaca conică.
Până la invenția lui John Lee Love, singurele ascuțitori de creioane disponibile era cele fixate pe perete sau pe o suprafață fixă, cu lamă rotativă, foarte complicate și evident, foarte incomode.
Love a scris în cererea sa de brevet că ascuțitoarea sa ar putea fi realizată cu mai multe detalii ornamentale pentru a putea fi eventual utilizată ca un ornament de birou sau ca prespapier.
Înainte de inventarea ascuțitorii de creioane, un cuțit era instrumentul cel mai des folosit pentru a ascuți creioanele, care existau într-o formă sau alta încă din timpurile romane – deși creioanele au fost produse în masă într-o formă familiară nouă abia în 1662 în Nürnberg, Germania. Dar așchierea unui vârf la un creion era un proces consumator de timp și creioanele deveneau din ce în ce mai populare. Soluția a apărut curând pe piață sub forma primei ascuțitori mecanice de creioane din lume, inventată de matematicianul parizian Bernard Lassimone la 20 octombrie 1828 (numărul de brevet francez 2444).
Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro .
Refacerea dispozitivului lui Lassimone de către Love pare intuitivă astăzi, dar la vremea respectivă a fost revoluționară. În principiu, noul model era portabil și includea un compartiment pentru a păstra resturile de creion. Tâmplarul din Massachusetts, SUA, a solicitat un brevet pentru ceea ce el numea „dispozitivul său îmbunătățit” în 1897, iar acesta a fost aprobat la 23 noiembrie 1897 (brevetul american nr. 594,114) – ascuțitoarea lui Love (Love Sharpener)
Designul său nu semănă prea mult cu ascuțitorile portabile de astăzi, dar funcționa pe un principiu similar. Creionul era introdus într-o teacă conică și era mișcat într-un cerc, ceea ce determina teaca și lama din interiorul acesteia să se rotească în jurul creionului, ascuțindu-l. În loc să rotești creionul în jurul lamei, așa cum se face cu ascuțitorile portabile de astăzi, lama era rotită în jurul creionului prin mișcarea circulară.
John Lee Love a murit într-un accident cumplit, în Carolina de Nord, pe 26 decembrie 1931, mașina în care călătorea alături de alți 9 pasageri a fost lovită de tren.
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA.
Poate vă interesează și
22 noiembrie 1869: S-au deschis cursurile Facultății de Medicină din București