10 măsuri urgente în Educație, propuse de Iulian Cristache

Photo 18321674 © Ileanaolaru | Dreamstime.com

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale de Părinți EDUPART, propune 10 măsuri urgente despre care spune că ar contribui la corectarea sistemului de Educație:

● Corelarea curriculumului trebuie să se axeze pe adaptarea acestuia pentru a sprijini elevul, nu în sensul de a-l face „fericit” la clasă, ci de a-l actualiza conform cerințelor actuale, precum munca în echipă, gândirea critică, filtrarea informațiilor și corelarea teoriei cu aplicabilitatea/practica.

 

● Salarizarea la nivelul U.E., dar bazată obligatoriu pe evaluarea actului didactic, în cadrul proceselor de predare-învățare-evaluare.

 

● Regândirea rețelei școlare și eliminarea totală a învățământului simultan.

 

● Manualele trebuie să includă obligatoriu auxiliarele/culegerile/caietele de lucru, asigurând o continuitate între elaborarea manualului și partea practică. Astfel… auxiliarele nu se vor cumpăra după nivelul comisioanelor.

 

● Supravegherea audio-video să devină obligatorie, independentă de părinți și profesori, pentru a îmbunătăți disciplina și calitatea actului educațional.

 

● Interzicerea vizelor de flotant pentru o creștere uniformă la nivelul tuturor unităților de învățământ.

 

● Corelarea SIIIR cu instituțiile relevante, precum DGASPC, Siguranță Școlară, ANA, pentru acțiuni imediate având informații specifice.

 

● Corelarea structurii anului școlar cu programa școlară, fie prin ajustarea conținuturilor pentru a oferi mai mult timp profesorilor, fie prin reducerea vacanțelor. De preferat prima variantă. Un TC mai scurt, module care să prioritizeze profilul/filiera.

 

● Simulările de la clasele 2-4-6 să aibă o importanță reală, cu reintegrarea în programele de recuperare pentru punctaj minim și repetarea anului în caz contrar. Evaluarea și a profesorului în cazul unor probleme la nivelul mai multor elevi.

 

● Evaluarea externă, atât la nivel preuniversitar, cât și universitar, de la Comisiile de Examene până la licențele din învățământul superior, să fie obligatorie

.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.