
Părinţii elevilor de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” se pregătesc de noi proteste, după ce Primăria Iaşi a ratat licitaţia pentru reabilitarea clădirii cu risc seismic. Municipalitatea a stabilit în două rânduri câştigătorul, dar deciziile au fost anulate, scrie Ziarul de Iași. Contractul are o valoare de aproape 70 de milioane de lei.
Un grup de părinţi ai elevilor de la Colegiul Pedagogic a cerut explicaţii primarului Mihai Chirica, la ultima şedinţă de Consiliu Local, şi un calendar clar pentru ca elevii să înveţe în condiţii normale. Părinţii au anunţat că vor recurge din nou la proteste dacă primăria nu va face paşi înainte pentru asigurarea desfăşurării actului educațional.
În primăvara acestui an, în faţa Palatului Roznovanu, a avut loc un protest cu câteva sute de profesori, elevi şi părinţi. La unison, aceştia au cerut demisia primarului având în vedere că, ani la rândul, situaţia colegiului a fost neglijată: municipalitatea a organizat licitaţia doar după ce guvernul a decis evacuarea şcolilor din clădiri cu risc seismic, hotărâre venită în urma cutremului din Turcia. În acelaşi timp, guvernul a lansat şi un program pentru reabilitarea clădirilor unităţilor şcolare afectate, la Iaşi fiind direcţionate peste 80 milioane lei.
La şedinţa de CL din 21 decembrie, părinţii au solicitat primarului să grăbească amenajarea şcolii modulare în curtea colegiului: o astfel de soluţie a fost agreată pe perioada celor 36 de luni în care vor avea loc avea lucrările de reabilitarea a clădirii, mai scrie Ziarul de Iași.
Costurile pentru amenajarea şcolii modulare depășesc 10 milioane lei: 6,2 milioane lei pentru realizarea infrastructurii necesare (platformă, instalaţii etc.) şi cel puţin 5 milioane lei pentru închirierea a aproape 160 de containere timp de trei ani. Şcoala modulară va avea 33 de săli de clasă, laboratoare, o sală de gimnastică, cancelarie, grupuri sanitare etc.
Procedura pentru reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” a fost lansată în martie 2023, dar modul în care Primăria Iași a evaluat ofertele a determinat formularea de contestaţii, iar forurile din Capitală au decis în defavoarea instituţiei. Ultima decizie a fost zilele trecute.
„Admite contestaţia şi dispune remedierea”, este soluţia pe scurt a Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC). Deocamdată, textul hotărârii CNSC nu este disponibil, urmând să fie publicat. Cert este însă un lucru – Primăria Iaşi nu a reuşit să finalizeze procedura, iar orice întârziere va determina ca elevii să revină în clădirea monument istoric mult mai târziu decât era estimat, potrivit Ziarul de Iași.