Copil refuzat de grădinițele de stat, din cauza intoleranței alimentare

fruit milk and cereal breakfast display food

Un copil de 3 ani a fost refuzat de mai multe grădinițe de stat cu program prelungit din Ploiești, din cauza intoleranței alimentare. Mama băiețelului spune că, în felul acesta, copilului i se încalcă dreptul la educaţie, scrie Observatorul Prahovean.

Pentru părinții care au copii cu anumite intoleranțe alimentare, înscrierea celor mici într-o grădiniță de stat cu program prelungit este un real chin. Asta pentru că sunt puține instituțiile de învățământ care pot veni în ajutorul copiilor cu nevoi speciale. 

„Nu mi se pare normal. Așa cum alți copii cu cerințe educaționale speciale sunt integrați în colectivități, nu înțeleg de ce băiețelul meu, din cauza meniului care diferă de al altor copii, în sensul că are intoleranță la lactoză, ouă, și anumite tipuri de carne, nu are dreptul să meargă într-o grădiniță cu program prelungit. Peste tot pe unde am întrebat, fiindcă voiam să îl înscriu din toamnă, mi s-a spus că nu își asumă răspunderea, că nu pot găti meniu separat, că dacă, Doamne ferește, copilul intră în șoc anafilactic, conducerea este responsabilă. Am vrut, pe semnătură, să îi duc eu mâncarea de acasă, în grădiniță doar să o încălzească, dar nici așa nu mi-l primesc. Mi-au recomandat să merg în privat cu el”, a declarat Ioana Călin, mama copilului, pentru Observatorul Prahovean.

Băiețelul ar putea fi primit în unitățile de învățământ private, însă părinții nu-și permit să suporte costurile.

„Ni se cer 2500 de lei/ lunar. Nu ne permitem să plătim, eu îmi doresc să fie acceptat la stat. Doar regimul alimentar, consultațiile și investigațiile medicale costă 5000 de lei pe lună. Nimic nu este subvenționat. De unde să luăm bani și pentru grădiniță de stat?”, mai spune mama băiețelului.

La nivelul ISJ Prahova sunt cunoscute astfel de cazuri, însă, instituția nu poate interveni și nici forța vreun cadru didactic să monitorizeze astfel de copii. Varianta cu aducerea alimentelor de către părinți, de acasă, este exclusă.

„Există controale care se fac de către DSP, certificate de conformitate a hranei, care sunt eliberate”, au precizat reprezentanții ISJ Prahova.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.