
Mihaela Nabăr, director executiv al Organizației World Vision, afirmă că un efect suplimentar adus de masa caldă în școli este și faptul că aceasta crește coeziunea dintre profesori și elevi.
Invitată în cadrul emisiunii Academia Europa FM, Mihaela Nabăr a vorbit despre beneficiile mesei calde în școli.
”Sunt foarte multe elemente pozitive pe care le-am observat schimbându-se în comportamentul copiilor noștri. Știu ce înseamnă masă sănătoasă, vin la școală în proporție de 99%. Mai mult de atât, dacă ne uităm la rezultatele școlare vedem îmbunătățiri ale rezultatelor școlare la română și la matematică – în proporție de 84% și-au îmbunătățit rezultatele pentru că nu le mai cerem să facă performanță pe burta goală, așa cum spunem noi.
Și, mai mult de atât, s-a consolidat foarte mult relația între ei în clasă, pentru că nu mai discriminăm. Adică, nu unii mănâncă și alții nu mănâncă pentru că nu au pachețel – și sunt foarte multe situații în care copiii nu au ce să mănânce la școală pentru că părinții nu au ce să le pună în ghiozdănel în zonele cele mai vulnerabile. Și, mai mult de atât, crește foarte mult și coeziunea între profesor și copii, pentru că mănâncă împreună, discută și alte lucruri care nu țin neapărat de română, matematică sau ce avem legat de școală”, a spus reprezentanta World Vision România.
Un studiu efectuat de organizația World Vision arată că, pentru un sfert dintre copiii incluși în acest program, pachetul alimentar oferit la școală este singura masă de care beneficiază copiii din mediile defavorizate. Dintre cele 450 de unități de învățământ, mai puțin de o treime au reușit să implementeze în mod real acest program.