
Părinții Iuliei Cociuba, șefa de promoție de la Colegiul „Mihai Viteazul” din orașul Ineu, județul Arad, au știut cu o seară înainte de discursul tranșant și au încurajat-o să îl spună. Directorul liceului a apreciat-o pentru curaj, relatează Observator.
Părinţii tinerei, dar şi colegii, au susţinut-o la fiecare pas.
„Am ştiut cu o seară înainte de intenţia Iuliei de a citi discursul. Am încurajat-o să îl spună, pentru că noi nu am avut ocazia să facem asta. Iulia a avut curaj”, au mărturisit părinții tinerei.
De aceeaşi părere au fost şi profesorii.
„Iulia are dreptul de a manifesta, de a exercita dreptul la a-şi exprima in mod liber opinia. Îi dorim succes la Bacalaureat şi în continuare în ceea ce va dori să facă mai departe”, a declarat Veniamin Iga, director adjunct al Liceului „Mihai Viteazul”, pentru Observator.
În discursul care a devenit viral, Iulia a vorbit despre problemele întâmpinate de-a lungul timpului și a criticat sistemul de învățământ.
„Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea și să mă ascund în spatele unor standarde absurde. Școala a devenit un loc unde performanțele noastre sunt atribuite meritelor instituției și profesorilor, iar eșecurile ne sunt puse în cârcă. Am avut parte de un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral”, a afirmat Iulia Cociuba în sala de festivitate, în fața părinților și a profesorilor.
Tânăra spune că și-a dorit să audă şi ceilalţi care sunt frustrările sale şi ale multor altor elevi. Cei care o susţin pe absolventa de liceu speră ca acest discurs să schimbe ceva în sistem, măcar pentru generaţiile viitoare.
Iulia are planuri mari, vrea să se îndrepte spre cel puţin două facultăţi. „Una dintre variante o să fie medicina, iar cealaltă, undeva în chimie”, a mărturisit Iulia pentru Observator.
Dragă Iulia,
Te felicit și îți mulțumesc pentru curajul tău. Sper ca acest discurs al tău să fie o piatră de temelie în fundația unui sistem mai bun de învățământ pentru România.
Eu, din experiența mea personală, îți pot spune că de la profesorii mei din România am învățat ce să nu fiu ca profesor (și a fost important și acest lucru), iar de la profesorii mei din străinătate am învățat exact ceea ce ar trebui să fiu ca profesor. Am ales să fiu profesor în România, totuși, și astăzi predau doar în privat, pentru a nu fi atinsă și influențată de sistem, o fac cu cea mai mare plăcere, iar rezultatele elevilor mei sunt cea mai mare satisfacție profesională. Iar prin rezultate, mă refer la ceea ce știu cu adevărat elevii mei, și nu notele lor.
Mi-aș dori să aflu despre tine ca ai ajuns să fii în primul rând om, iar în al doilea rând, profesor.
De oameni ca tine e nevoie pentru schimbarea acestui sistem!