
Majoritatea șefilor de promoție din Iași vor să își continue studiile la universități din țară, pentru prima dată în ultimii ani.
Ziarul de Iași a stat de vorbă cu 24 dintre cei 28 de absolvenți care au obținut cele mai mari medii în cei patru ani de liceu, iar 23 dintre ei au indicat Iașiul și universitățile de aici.
Promoția 2024 aduce în prim-plan 8 șefi de promoție la Colegiul „Costache Negruzzi”, 5 la Colegiul „Emil Racoviță”, 4 la Colegiul „Mihai Eminescu”, 7 la Colegiul Național și 3 la Liceul de Informatică „Grigore Moisil”.
Tinerii au traversat perioada dificilă a începerii clasei a IX-a în regim online, din cauza pandemiei. Absolvenții de liceu au povestit despre parcursul lor școlar, despre greutățile întâmpinate în obținerea celor mai mari note, dar și despre planurile lor de viitor.
Catherine-Teodora Costan a absolvit clasa a XII-a B, specializarea Matematică-Informatică, cu media 10. Ea descrie parcursul său academic ca fiind unul dificil, dar realizabil datorită efortului constant și organizării. De-a lungul anilor de liceu, Catherine s-a concentrat pe materiile esențiale pentru Bacalaureat și admiterea la Facultatea de Medicină Generală de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași, urmând exemplul părinților săi, ambii medici.
Andrei-Tudor Perianu, șeful de promoție al clasei a XII-a B, specializarea Matematică-Informatică, a reușit să termine liceul cu media 10.00, în ciuda provocărilor întâmpinate, mai ales în clasa a IX-a, când orele s-au desfășurat online din cauza pandemiei. Andrei a adaptat rapid stilul de învățare pentru a face față noilor condiții, depunând eforturi suplimentare pentru a înțelege și a aprofunda noțiunile predate.
Elena-Alexia Blașcu a absolvit clasa a XII-a A , specializarea Matematică-Informatică Bilingv Engleză, cu o medie finală de 9,98. Ea a spus că, în timpul liceului, a prioritizat dezvoltarea personală prin diverse experiențe extracurriculare, inclusiv participarea în echipe de robotică, proiecte de voluntariat și proiecte Erasmus. Despre viitorul său academic, Elena a spus că visează să devină un bun inginer și, eventual, să lucreze în cercetare. Din toamnă va merge la Constructor University, din Bremen, Germania, unde deja a fost acceptată.
Citește articolul integral pe Ziarul de Iași.
Un sfert dintre absolvenții din județul Arad nu s-au înscris la Bacalaureat