
„Suntem în 2024! Sper să dispară de tot subiectele care încurajează reproducerea de şabloane”, afirmă fostul ministru al Educaţiei, Monica Anisie, într-un mesaj transmis înaintea începerii Evaluării Naţionale.
În prezent preşedinte al Comisiei de învăţământ din Senat, Monica Anisie speră ca subiectele din acest an să pună în valoare creativitatea copiilor şi să nu îi oblige să reproducă nişte şabloane învăţate de la profesori.
„Subiectele să încurajeze creativitatea, nu tocitul! Suntem în 2024! Sper că dispară de tot din sistemul de educaţie românesc aceste tipuri de subiecte care încurajează reproducerea de şabloane! Trebuie să dăm cu adevărat şansă copiilor să arate ceea ce pot. Am încredere în colegii mei din grupurile de lucru pentru realizarea subiectelor că vor ţine cont de acest lucru”, a transmis Monica Anisie, potrivit Ziarul de Iași.
De asemenea, fostul ministru al Educaţiei speră că toate erorile informatice care au apărut la corectarea digitală, la simulare, au fost reparate“ şi nu se fac experimente pe seama viitorului unor copii”, după ce mai mulţi profesori au semnalat mai multe probleme privind corectarea digitalizată a lucrărilor de la simularea evaluării naţionale, care nu reflecta cunoştinţele reale ale elevilor.
Ministerul Educaţiei a anunţat că a remediat problemele.
Prima probă a examenului de Evaluare Naţională a avut loc marţi, 25 iunie, la Limba şi literatura română. Elevii de ckasa a VIII-a au primit caracterizarea personajului Tic din romanul „Cireșarii” de Constantin Chiriță. Vezi subiectele aici.
Urmează, pe 27 iunie proba scrisă la Matematică, iar apoi, în 28 iunie, proba scrisă la Limba maternă.
În 3 iulie, se vor afişa rezultatele înaintea contestaţiilor (până la ora 14:00), soluţionate în perioada 4 – 9 iulie, după care, în 9 iulie, este programată afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor.
Mihai Pop, șeful ISJ Maramureș, anunță că instituția va sesiza Poliția, după ce subiectele de la proba de limba română a Evaluării Naționale au apărut pe grupuri de părinți, dar și în mai multe publicații online, înainte ca examenul să se încheie.