
de Roxana Andreea Rusu, psihopedagog și scriitoare
Poate, când vom realiza acest lucru, vom renunța ca de fiecare dată după afișarea rezultatelor care nu ne convin să mai arătăm cu degetul spre copiii incapabili și să aruncăm pisica în tabăra care nouă ni se pare ,,adversă”, fără a ne asuma deloc partea ce ține de noi.
Poate realizăm cât de important este să colaborăm și să vedem educația copiilor noștri ca pe o muncă de echipă. Și în loc să sărim în sus iritați de ,,vina celorlalți”, în loc să aruncăm cu ură și atacuri, ce bine ar fi să ne asumăm, fiecare aportul lui, încercând să schimbăm ceva în mai bine. Să reflectăm matur și înțelept, să vedem concret ce putem face, ca părinte sau ca profesor, pentru a îmbunătăți educația copiilor.
Să realizăm că educația școlară fără a insufla o conduită morală, nu este educație, pentru că poate fi ,,anulată” în orice moment de comportamentul manifestat. Și că, fără o societate care să promoveze valorile, copiii vor crește cu repere incorecte și fără principii de viață.
Să recunoaștem că avem un sistem cu mari probleme care ne afectează pe toți și funcțiile ocupate pe criterii politice să fie redate oamenilor care au competența, pregătirea și experiența necesare pentru a putea lua decizii corecte și calibrate problemelor din realitate.