
Flavian Georgescu, profesor de matematică și antrenor al lotului de elevi olimpici din ICHB, a analizat pentru Educație Privată subiectele pe care candidații le-au avut de rezolvat la proba de profil din cadrul examenului de bacalaureat.
Analiza făcută de profesorul Flavian Georgescu:
Subiectele și-au păstrat formatul față de anii precedenți, așa cum mă așteptam. Pe lângă întrebările grilă, au existat probleme cu câte trei subpuncte, începând cu cerințe simple și apoi avansând în dificultate, așa cum e bine să se întâmple.
Per total a fost un subiect echilibrat, care cred că va ierarhiza corect elevii.
Am o mare bucurie… în ultima vreme am tot vorbit în presă despre faptul că elevii învață o matematică algoritmică și am dat ca exemplu situația integralelor, cum că în clasa a 12-a de multe ori se învață mecanic metode de a integra fără a ști că utilitatea practică a integralei este de a calcula aria unei suprafețe. Eh… vedem astăzi că ultima întrebare din examen se referă la fix la acest aspect. Candidații au avut de calculat o arie utilizând metodele de integrare. Felicit ministerul pentru subiecte și sper să fie doar un început în demersul de a transforma examenele naționale din niște probe algoritmice în evaluări care să verifice dacă elevii au deprins din matematica învățată în școală “arta de a gândi”.
Dacă mă întrebați despre învingătorii examenului de azi, pe podium sunt elevii care au fost susținuți emoțional de către profesorii lor și au fost educați cu încredere în ei, cu o stimă de sine ridicată, să creadă că visele lor și le pot transforma în realitate. Pe lângă examenele naționale, sclipirea din ochii absolventului este nota finală care dovedește cât de mult școala și familia l-au pregătit cu adevărat pentru viață.