Un tânăr a câștigat în instanță dreptul la nota inițială după contestația la Bacalaureat

foto: educatieprivata.ro

Un tânăr a câștigat în instanță dreptul la nota inițială după contestația la Bacalaureat. Curtea de Apel Oradea a decis să-i acorde nota inițială la proba de matematică a examenului, nu cea diminuată în urma contestației pe care a depus-o la Bacalaureat 2023. Instanța a obligat Inspectoratul Școlar Județean Bihor să elibereze o nouă diplomă, scrie Bihor Online.

Tânărul a contestat rezultatul obținut la proba de matematică, unde inițial primise peste 9, însă după recorectare nota i-a fost scăzută la 8,15. Potrivit regulamentului, nota după recorectare este definitivă, ceea ce l-a determinat pe absolvent să se adreseze Curții de Apel Oradea.

Sentința a fost pronunțată după ce avocatul tânărului a contestat o parte din ordinul Ministerului Educației privind desfășurarea examenului de Bacalaureat, mai exact posibilitatea scăderii notei ca urmare a recorectării lucrării. Avocatul orădean Mirel Ovidiu Alexandru a argumentat că acest lucru încalcă principiul fundamental al dreptului de neagravare a situației în propria cale de atac.

În instanță, tânărul a chemat în judecată Ministerul Educației, Comisia Națională de Bacalaureat, Comisia de Bacalaureat din Centrul Regional de Contestații Maramureș și Inspectoratul Școlar Județean Bihor. El a cerut să i se acorde nota inițială sau reevaluarea lucrării de către un expert, conform baremului de evaluare și notare.

Avocatul a contestat prevederile ordinului Ministerului Educației nr. 5242/2022, care obligă candidații să semneze o declarație tipizată prin care acceptă posibilitatea unei note mai mici în urma contestației. El a argumentat că această obligație este ilegală și contravine principiului potrivit căruia un apelant nu poate fi dezavantajat în propria cale de atac.

Decizia Curții de Apel Oradea, pronunțată la sfârșitul lunii aprilie 2024, anulează în parte dispozițiile din ordinul Ministerului Educației, sub aspectul posibilității scăderii notei acordate inițial. Instanța a obligat Comisia Națională de Bacalaureat și cea din Centrul Regional de Contestații Maramureș să-i acorde reclamantului nota obținută inițial, care va fi menționată în noua diplomă eliberată de Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

Sentința a fost atacată cu recurs de Ministerul Educației și de inspectoratele școlare din Bihor și Maramureș, urmând ca procesul să fie judecat de Înalta Curte de Casație. Dacă decizia Curții de Apel Oradea va rămâne definitivă, aceasta va putea fi invocată ca precedent în cazuri similare.

Citește articolul integral pe Bihor Online.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.