Estonia, campioana Europei la PISA 2022, prelungește învățământul obligatoriu

Photo 30388942 | Estonia © Scanrail | Dreamstime.com

Estonia, țara europeană cu cele mai bune rezultate la testările PISA 2022, a decis să prelungească învățământul obligatoriu.

 

Potrivit portalului Eurydice, Estonia este pe cale să lanseze una dintre cele mai importante reforme ale educației din ultimii ani: extinderea vârstei-limită pentru învățământul obligatoriu de la 17 la 18 ani.

Reforma abordează mai multe probleme din ce în ce mai adânci: ponderea tot mai mare a tinerilor care nu-și continuă studiile după studiile de bază, rata mare de abandon școlar în primul an al învățământului secundar superior profesional, faptul că aproape 40% dintre absolvenții de liceu nu își continuă studiile, și numărul tot mai mare de tineri fără calificări.

Strategia pentru educație a Estoniei urmărește ca 90% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani să obțină cel puțin studii medii superioare până în 2035, față de rata de 83% înregistrată în 2022. Scopul reformei este de a menține sub 5% ponderea tinerilor cu nivel scăzut de educație și să se asigure că toți tinerii dobândesc studii medii superioare sau calificări profesionale ca bază.

Pentru a oferi tuturor absolvenților învățământului de bază o cale de învățare adecvată, vor exista cinci opțiuni: învățământ secundar superior academic, învățământ secundar superior aplicat, educație pentru adulți, învățământ profesional și studii pregătitoare. Dacă un student nu poate face o alegere sau se confruntă cu bariere, va fi disponibil un nou program pregătitor pentru a-l ajuta să depășească obstacolele din calea educației ulterioare.

Pentru a sprijini elevii să găsească căi de învățare adecvate și să prospere în educație, sunt planificate câteva schimbări pentru a crește permeabilitatea și a dezvolta atât educația generală, cât și cea profesională:

Completarea și clarificarea rolului statului și al autorităților locale în asigurarea îndeplinirii obligației de învățare, inclusiv o platformă unică de intrare în învățământul post-bază, locuri de studiu în învățământul pregătitor și sprijin pentru elevi bazat pe nevoi.

Detalierea responsabilităților școlii și ale părintelui; sublinierea responsabilității elevului de a-și îndeplini obligația de învățare.

Stabilirea de orientări mai clare pentru recunoașterea educației non-formale în școlile din învățământul general.

Stabilirea de legături între cursurile secundare superioare generale și punctele de credit utilizate în învățământul profesional și superior.

Transformarea învățământului secundar profesional într-o opțiune competitivă și atractivă alături de învățământul secundar superior general, prin crearea unor programe de învățământ secundar superior aplicate pe 4 ani, care se concentrează pe STEM, creșterea domeniului de aplicare a învățământului general și a studiilor opționale, precum și flexibilitatea generală și opțiunile de învățare.

Conceptual, reforma înlocuiește obligația de a merge la școală cu obligația de a învăța. Obligația de a învăța va începe la vârsta de 7 ani și va continua până la vârsta de 18 ani. În cazul în care cerințele pentru finalizarea învățământului profesional sau secundar superior sunt îndeplinite înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, se consideră și obligația de învățare îndeplinită.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.