ISJ Iași, obligat să o lase pe candidata eliminată din BAC pemtru că își uitase telefonul în buzunar să dea examemul în august

Inspectoratul Școlar Județean Iași este obligat, printr-o decizie a Tribunalului, să îi permită unei candidate care a fost eliminată din bacalaureat pentru că își uitase telefonul în buzunar să dea examenul în luna august.

Inițial, tânăra primise interdicție de a susține examenul în următoarele două sesiuni, așa cum prevede procedura Mimisterului Educației. Așadar, ea ar fi putif să se însxrie din nou la BAC abia în sesiunea din august 2025.

Potrivit jurnaliștilor de la Ziarul de Iași, care au relatat despre caz, hotărârea Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi contestată.

Ce s-a întâmplat la examen, potrivit relatărilor tinerei:

fata a ajuns la școală în intervalul orar impus, iar „organizatorii îi grăbeau pe toți, spunându-le să meargă mai repede la sala de depozitare a bagajelor, să își lase lucrurile și să intre repede în sala de examen”. Abia trezită, panicată de graba impusă de organizatori, tânăra și-a lăsat geanta în sala de bagaje, dar a uitat de telefon. Abia în timpul examenului, la mai bine de o oră de la începerea acestuia, profesorul supraveghetor care se plimba printre rândurile de bănci a observat că A.P. avea în buzunarul de la spate al pantalonilor telefonul mobil. Speriată, tânăra a explicat că uitase efectiv de el, convinsă că îl lăsase în geantă. Nu-l folosise și nici nu avea de gând. 

 

Potrivit regulamentului de examen, deținerea oricărui astfel de obiect, chiar nefolosit, este considerat tentativă de fraudă. Singura sancțiune prevăzută de ordin, fără nicio nuanță, constă în eliminarea din examen, anularea notelor obținute până atunci și interdicția de a participa la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului.

 

Cum a interpretat Tribunalul acest caz:

juriștii IȘJ au cerut respingerea acțiunii, invocând prevederile ordinului Ministerului Educației deja menționate.

Conform legii, pentru a se putea dispune suspendarea executării unui act administrativ trebuie să existe un caz bine justificat, respectiv îndoieli serioase cu privire la legalitatea actului și o pagubă iminentă care s-ar produce prin aplicarea actului respectiv. În privința pagubei suferite de A.P., aceasta era clară. Magistrații Tribunalului au ajuns la concluzia că și în privința legalității procesului-verbal se ridicau serioase semne de întrebare, întrucât sancțiunea, respectiv eliminarea din examen era excesiv de dură raportat la fapta comisă. De fapt, tânăra nu se făcea vinovată de nimic reprobabil. Judecătorii au parcurs înregistrarea video a examenului, fără a putea observa vreo tentativă de fraudă din partea fetei. „Este foarte posibil ca reclamanta să fi crezut că a lăsat telefonul în geantă în camera de bagaje, că nu şi-a dat seama că îl avea asupra sa. Aceasta și în condițiile în care reclamanta a fost un elev cu rezultate foarte bune pe parcursul celor patru ani de liceu, fiind între primii patru elevi, iar la probele anterioare de bacalaureat obținuse rezultate meritorii. De altfel şi la simulările anterioare pentru bacalaureat, la proba istorie, reclamanta a obţinut rezultate foarte bune”, au constatat judecătorii.

Sursă foto: Freepik

4 comments

  1. Sebi spune:

    Ca de obicei, justiția trage un mare scuipat pe legi și pe obrazul miilor de candidați care au respectat regulamentul. De unde știu judecătorii că nu ar fi intenționat să folosească telefonul dacă nu ar fi fost prinsă? ( mai erau doua ore din examen). După logica lor, dacă prinzi un străin in casa ta, trebuie să-l lași să plece liber dacă nu a apucat să pună mâna pe ceva.

  2. Vali spune:

    Mai bine nu mai justificau decizia ! E o mare vrăjeală aia cu organizatorii si cu trezitul !

  3. Mihai D. spune:

    Regulamentul e clar, poti alege sa il respecti si sa ramai in sala ,sa sa nu il respecti si sa iesi.
    Decizia e o porcarie, care deschide calea altor plangeri ale trotinetistilor care nu respecta nici o regula, niciunde, niciodata.

  4. Lucia spune:

    Daca toti judecatorii ar analiza situatiile expuse in dosare .. ar fi apreciati si lumea ar avea incredere in ei….
    Masura acelei eliminari a elevei ( fara a i se dovedi vinovatia…) este de tip fascist sau bolșevic…adica condamnare fara dovada reala a comiterii faptei….- asa erau in vremurile razboiului luate masurile aspre împotriva populatiei pe baza unor presupuneri a unor decidenti in functii efemere si se ajungea la uciderea unor presupusi vinovati….
    Razboiul a trecut…dar mentalitatea celor in functii la stat ….a ramas aceeasi …si trauma produsa elevei nevinovate de furt la examen. este mai mare ca pedeapsa primita daca ar fi fost vinovata….
    Felicitari judecatorilor !

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.