Se schimbă evaluările naționale de clasa a II-a, a IV-a și a VI-a – proiect

Photo 29952003 | Child Writing © Nyul | Dreamstime.com

Ministerul Educației intenționează să introducă mai multe modificări în evaluările naționale de clasa a II-a, a IV-a și a VI-a.

Una dintre schimbări este că rezultatele vor fi cuantificate prin punctaje care, ulterior, vor putea fi transformate în note, la cererea elevului.

Ministerul a anunțat, astăzi, că a lansat în consultare publică proiectul de Ordin de Ministru privind aprobarea Metodologiei de organizare și desfășurare a evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2024-2025.

Principalele noutăți aduse de Metodologie sunt:
– rezultatele evaluării se raportează sub formă de punctaje;
– la solicitarea scrisă a elevului, punctajele obținute se pot echivala în calificative / note și pot fi trecute în catalog;
– rezultatele la evaluarea națională sunt consemnate în portofoliul educațional al elevului;
– CNPEE va putea organiza sesiuni de instruire în format online cu președinții comisiilor județene de organizare și desfășurare a evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a.
Rezultatele individuale obţinute la EN-2025 nu se afişează/nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, punctajele obținute se pot echivala în calificative / note și pot fi trecute în catalog. Rezultatele sunt valorificate la nivelul unităţii de învăţământ prin:
a) elaborarea planurilor individualizate de învăţare;
b) informarea elevilor şi a părinţilor/reprezentanţilor legali ai elevului asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate.
Rezultatele individuale la EN-2025 cuprinse în fişele de evaluare, sunt supuse unui proces de analiză de către cadrul didactic şi de către colectivul de catedră din fiecare unitate şcolară. În urma acestei analize, cadrul didactic decide, acolo unde este cazul, elaborarea planului individualizat de învăţare al elevului, instrument fundamental de remediere/dezvoltare/orientare care cuprinde informaţii, diagnostice şi prognostice în vederea orientării şi optimizării învăţării.
Proiectul poate fi citit, integral, aici: Proiect Ordin Metodologie EN246 Calendar 2024_2025

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.