
Ministerul Educației a publicat în consultare un proiect de Hotărâre care aduce modificări la legislația privind prevenirea hărțuirii în sistemul de învățământ. Potrivit noilor reglementări, care vizează instituțiile publice și companiile private, persoanele hărțuite pot trimite sesizări fără semnătură olografă.
Victimele pot face sesizări fără semnătură olografă și aceasta trebuie acceptată chiar dacă nu sunt incluse informații de identificare ale persoanei care face sesizarea.
„Victima poate depune o sesizare scrisă și fără semnătura olografă și în situația în care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact aceasta se examinează şi se soluţionează în măsura în care conţine indicii referitoare la fapte de hărţuire pe criteriul de sex sau hărțuire morală”, se arată în Hotărârea de Guvern care aduce modificări la HG 970/2023.
De asemenea, toate unitățile de învățământ preuniversitar și universitar sunt obligate să implementeze măsuri stricte pentru prevenirea și combaterea hărțuirii pe criterii de sex și a hărțuirii morale, atât în rândul elevilor, cât și al personalului didactic.
„Instituţiile şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, civile şi militare, instituțiile de învățământ superior, unitățile de învățământ preuniversitar precum şi companiile private au obligaţia creării şi implementării unui cadru unitar şi coerent în ceea ce priveşte atât integrarea perspectivei de gen, cât şi prevenirea, combaterea şi gestionarea situaţiilor de hărţuire pe criteriul de sex şi hărţuire morală la locul de muncă prin introducerea de măsuri care să vizeze:
Modificările propuse includ obligația instituțiilor de a elabora un raport anual privind implementarea măsurilor anti-hărțuire, care va fi transmis către Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES).
„Instituţiile şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, civile şi militare, instituțiile de învățământ superior precum și unitățile de învățământ preuniversitar, elaborează un raport anual privind implementarea prevederilor metodologiei, care va fi transmis către ANES”, conform proiectului.
În Metodologia privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă. se mai arată că „în vederea respectării şi promovării egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi şi în vederea eliminării discriminării directe şi indirecte pe criteriul de sex, în câmpul muncii, este necesar ca instituţiile şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, civile şi militare, instituțiile de învățământ superior, unitățile de învățământ preuniversitar precum şi companiile private să promoveze următoarele măsuri:
a) întocmirea unei proceduri interne privind promovarea, inclusiv ocuparea funcțiilor de decizie, a funcțiilor din consiliile de administrație și de supraveghere ale companiilor private;
b) formarea continuă și dezvoltarea carierei;
c) organizarea muncii, condițiile de muncă și mediul de muncă;
d) asigurarea tratamentului egal în ceea ce privește sănătatea și securitatea în muncă.
e) conștientizarea și accesarea mijloacelor de protecție pentru victime.”
Proiectul propus poate fi accesat aici.