
Mai mulți elevi de la Colegiul Tehnic Energetic din București spun că au fost șantajați să nu meargă la Bacalaureat, ca să nu strice rata de promovare a unității de învățământ, relatează Observator.
În loc să completeze cererea de înscriere la Bacalaureat, un elev de clasa a XII-a a fost convins să nu meargă la examenul din iulie.
„M-a pus să semnez, cum ar veni, care nu e un act oficial, să dau pe proprie răspundere că nu dau bac-ul”, a declarat un elev pentru Observator.
Un alt coleg a trecut prin aceeaşi umilinţă. A fost ameninţat că va fi lăsat corigent dacă va îndrăzni să se înscrie la prima sesiune.
„Nu s-a vrut să se intre în bac ca să nu se scadă media. (Mi s-a spus – n.r.) că nu intru în prima tură de bac. Le-am zis «acordați-mi o şansă și o să vă dovedesc că nu e așa!»”, a spus elevul.
Rată de promovare în liceul în care învaţă cei doi tineri a depăşit 60 la sută în prima sesiune. Anul trecut a fost cu 10 procente mai mică, iar, în trecut, de două sau chiar de trei ori mai mică. Directorul şcolii neagă acuzaţiile.
„Înscrierea la examenul de bacalaureat se face individual când dirigintele le da cererea de înscriere. Nu ai cum să forțezi pe cineva să nu se înscrie. Sunt doi elevi până în momentul de față care deși au promovat nu s-au înscris în sesiunea din vară. Nu pot să vă răspund. Nu a venit niciun elev să se plângă”, a declarat Popa Cristian Bogdan, directorul adjunct al liceului, pentru Observator.
Cei doi copii convinşi să nu dea examenul nu sunt, însă, excepţii. Practica a fost descoperit în 2018, când mai multe ONG-uri şi asociaţii de părinţi din Brăila susţineau că peste 30.000 de elevi de clasa a opta au fost convinşi să nu intre în examen.
Ministerul Educaţiei a trimis inspectorii din Bucureşti în control.