Tu faci diferența între imagini reale și poze sau filme generate de AI? Test DNSC

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a realizat un test online interactiv pentru depistarea imaginilor generate cu AI și un ghid informativ pentru a ajuta publicul larg să nu devină victimă a manipulării prin deepfake.

Această inițiativă reprezintă o soluție simplă menită să testeze spiritul de observație al utilizatorilor în procesul de identificare a conținutului media falsificat.

„Prin intermediul acestui demers, se explorează modalitățile de a deosebi deepfake-urile, precum și conținutul generat prin inteligență artificială, de materialele autentice înregistrate cu ajutorul unor dispozitive tradiționale, cum ar fi camerele video sau microfoanele. Obiectivul principal este acela de a evalua cât de bine pot oamenii să distingă între mediile sintetice, create de AI, și cele reale, captate prin metode convenționale”, precizează specialiștii DNSC.

În cadrul testului aveți ocazia să analizați o colecție de zece imagini și clipuri video autentice, alături de altele generate sau modificate prin intermediul tehnologiilor de Inteligență Artificială (AI). Este important de reținut că inteligența artificială încă are limitări. Deși deepfake-urile pot fi foarte convingătoare, ele pot avea mici imperfecțiuni care le pot trada. Fii atent la detaliile subtile și analizează critic materialul pe care îl vezi.

Obiectivul principal este acela de a vă antrena abilitățile de observație și discernământ, astfel încât, pe viitor, să puteți identifica cu ușurință materiale media contrafăcute.

  1. Analizați imaginea sau clipul video.
  2. Apăsați unul dintre cele două butoane Real sau AI.
  3. Apăsați butonul Verifică pentru a afla răspunsul, înainte de-a putea trece la următoarea provocare.

Deepfake-urile sunt tot mai sofisticate, dar există încă semne care te pot ajuta să le depistezi. Crezi că tu faci diferența între imagini reale și poze sau filme generate de AI? Testul poate fi parcurs aici: https://dnsc.ro/deepfake/

Instituţia pune la dispoziţia publicului și Ghidul Deepfake, care poate fi descărcat de aici: https://dnsc.ro/vezi/document/ghid-ascpd-dnsc-protectia-datelor-copii-parinti-profesori. Documentul cuprinde definiția conceptului, explicarea tehnologiei și a procesului de creare. De asemenea, în ghid se regăsesc informații despre implicațiile fenomenului în contextul electoral, efectele pe care le are asupra politicienilor și impactul asupra partidelor politice.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.