INTERVIU Mama Anei Bărbosu: Ana își dorește foarte mult să trăiască firesc ultimul an de liceu

Pompilia Bărbosu, mama Anei Bărbosu, povestește, într-un interviu pentru Educație Privată, cum a fost drumul fiicei ei până la performanța de anul acesta, când a câștigat medalia de bronz în proba de gimnastică artistică la sol a Jocurilor Olimpice de la Paris.

Pompilia Bărbosu este profesoară de limba română. Anul acesta, a fost unul dintre cadrele didactice cate au participat la Școala Remedială de Vară A.E.R., proiect care îi ajută pe elevi să își recupereze sau să își fixeze cunoștințele la mai multe materii școlare.

În interviul acordat Educație Privată, mama Anei Bărbosu spune, de altfel, că priorotățile imediate ale gimnastei sunt  examenele de Bacalaureat și de admitere la facultate.

Interviul a fost realizat de profesorul Marcel Bartic.

 

  • Când și cum a început povestea Anei în gimnastică?

Povestea Anei în gimnastică a început pe la trei ani jumătate, când am dus-o la Sala de gimnastică din Focșani, pentru a se juca în groapa cu bureți, ca să își consume energia într-un mod plăcut și sănătos. Pentru ea a fost „dragoste la prima vedere”. Și  pentru că i-a  plăcut foarte mult, și ambițioasă fiind, am respectat programul și așa, săptămână după săptămână, a devenit stilul de viață al întregii familii, deoarece, atunci când nu puteam noi, părinții, să o mai ducem, ne ajutau bunicii.

  • Cum ați descrie prima ei experiență la Jocurile Olimpice?

Jocurile Olimpice au reprezentat pentru Ana, încă de la începuturile ei în gimnastica de performanță, de la vârsta de 6 ani, un vis mult dorit. Pe măsură ce a evoluat ca nivel competițional a conștientizat din ce în ce mai mult ce înseamnă calificarea și participarea la Jocurile Olimpice. Ana a venit pe lume într-o zi de 26 iulie…aparent o zi firească, ca orice altă zi din calendar, dar peste ani, am descoperit fascinați că această dată, în anul 2024 marca deschiderea a celei de a XXXIII-a ediții a Olimpiadei de Vară, care împlinea, la Paris, Centenarul Jocurilor Olimpice Moderne, de la ultima găzuire în capitala Franței care a avut loc  în 1924. Anul acesta, pe 26 iulie, Ana a împlinit 18 ani. Așadar pot spune că pentru ea această primă experiență la Jocurile Olimpice este un foarte frumos și binemeritat Dar hărăzit de Divinitate.

  • Cum vede mama Anei performanța excepțională obținută de Ana până acum?

Pentru noi, părinții, Ana și fratele ei sunt o binecuvântare dumnezeiască și însăși minunea de a îi avea este suprema performanță. Ceea ce, profesional, a clădit Ana în toți acești 14 ani reprezintă o muncă titanică, dublată de perseverență și dorința de a face ce îi place, reprezintă un parteneriat în permenentă perfecționare dintre ea și  toți antrenorii ,cu care a lucrat de-a lungul timpului, care au descoperit-o, au îndrumat-o, au șlefuit-o, au susținut-o și încurajat-o pentru a performa și a-și împlini visul olimpic, reprezintă succesul programului „Țară, Țară, Vrem Campioane!” patronat de Mariana Bitang și Octavian Bellu, reprezintă încununarea tuturor eforturilor administrative și de logistică ale Federației Române de Gimnastică. Pentru noi este copleșitor ce a reușit Ana până acum. Este doar meritul ei, căci a fost mereu un copil ascultător, chiar prea supus, spre respectul regulilor și al adulților din jurul ei, dar mereu curioasă și dornică de a cunoaște și de a se autodepăși, de o ambiție, perseverență și disciplină,  rar întâlnite. Dacă era după noi, Ana ar fi urmat doar calea școlii, la un nivel înalt, dar, pentru că i-a plăcut tare mult gimnastica și, pentru că doamna Dana, antreanoarea care a format-o pe Ana,  ne-a explicat că are talent și poate , prin muncă susținută, să atingă înalta performanță, recompensată prin medalii și rezultate deosebite, am acceptat ca Ana să își urmeze calea inimii. Ce a urmat a fost în lumina și sub ocrotirea Bunului Dumnezeu și a Bunei Maicii Domnului.

  • Care sunt obiectivele Anei pe viitor? 

Ana trece în clasa a XII-a și își dorește să acorde o atenție deosebită următoarelor foarte importante examene: Bacalaureatul și Admiterea la facultate. Își dorește foarte mult să trăiască firesc acest ultim an de liceu, dar, împreună cu antrenorii ei, își va organiza și parcursul competițional. Momentan, este foarte bucuroasă pentru experiența inedită pe care o descoperă, urmând cursurile școlii de șoferi, în vederea obținerii carnetului de conducător auto.

  • Ce mesaj le-ar transmite copiilor din Romania ? 

Ana deja a  verificat o cale a devenirii profesionale și umane, de aceea le transmite copiilor din România, cu toată încrederea și credința: „-   Să își urmeze visurile și să muncească pentru ele.”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.