Titularizarea trebuie să dispară sau să fie reconfirmată la 4-5 ani, afirmă prof. Silvia Mușătoiu

ID 322141634 | Folders © Branislav Kapetanovic | Dreamstime.com

”Titularizarea trebuie să dispară din învățământ sau – să o spunem mai frumos, pentru că sindicatele îmi vor sări în cap – titularizarea trebuie reconfirmată la 4 ani, 5 ani”, a declarat Silvia Mușătoiu, profesoară de matematică la Colegiul Național Gheorghe Șincai și fostă directoare a unității de învățământ.

Cadrul didactic a făcut această declarație în cadrul emisiunii ”Vocile care contează”, transmisă de Euronews România.

”Verificările sunt sumare, uneori formale, nu cred că există o verificare riguroasă, în urma căreia un profesor să fie declarat inapt. Cred că ar trebui să existe o verificare un pic mai serioasă. Se poate forma în continuare un profesor. Sistemul îl ține acolo, pentru că un titular foarte greu iese din învățământul românesc, adică trebuie să facă ceva foarte grav ca să poți să-l dai afară”, a explicat profesoara Silvia Mușătoiu.

„Cred că, în ultimii doi ani, s-a simțit mult și rău această politizare, pornind de la inspectorate care sunt în așteptarea unei schimbări. Inspectoratele trebuie să se transforme, conform noii legi, în altceva, în alte structuri. Ele nu dispar, doar își schimbă denumirea și inspectorii nu mai sunt numiți acolo în urma unui concurs național, ci sunt detașați în interesul învățământului, prin ordin de ministru, sunt așezați acolo politic. Pentru că absolut toți inspectorii – din București, cel puțin – sunt membri ai unor partide politice.

Numirile, detașările astea în interesul învățământului sunt politizate, pentru că sunt la mâna celor care sunt puși politic, de asemenea, și atunci trebuie să răspundă la niște comenzi politice. În mod normal, banii sunt distribuiți conform unei hotărâri de guvern care apare în fiecare an, vorbim de costul standard de elev și care stabilește exact câți bani trebuie să primească fiecare școală”, a mai spus cadrul didactic.

ID 322141634 | Folders © Branislav Kapetanovic | Dreamstime.com

 

1 comment

  1. Hristu Polina spune:

    Și dacă este admis la un concurs nou de titularizare, un cadru didactic fără abilitățile necesare desfășurării unei astfel de profesii? Practica a demonstrat, că poate fi titularizat, cu notă mare un profesor, care nu performează în practica la catedră sau nu poate relaționa foarte bine cu părinții elevilor, cu celelalte cadre didactice.
    Atfe, nu ar fi mai bine, să îmbunătățim procedura de atribuire a calificativelor, de la sfârșitul anului școlar? Pe de altă parte, factorii de decizie care protejează astfel de cadre didactice, n-ar fi bine să răspundă, să-și asume răspunderea în scris?

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.