
Ligia Deca, ministra Educației, le-a răspuns profesorilor de la Colegiul Național ”Sfântul Sava”, care ceruseră ca reconfgurările din calendarul de bacalaureat să fie anulate.
„Nu se poate. Structura anului școlar a fost deja anunțată structura examenelor naționale, motivele pentru care am optat pentru această variantă au fost și ele anunțate și au venit ca urmare a feedback-ului public. Știm cu toții ce temperaturi au fost în acest an, dar nu este vorba doar despre asta.
Este vorba despre mulți absolvenți care voiau să meargă înspre universități care finalizează etapa de înscriere foarte repede și atunci acest Bacalaureat care se întindea mult în luna iulie le lua acest drept de învățat de a se înscrie în limita acest drept de a se înscrie în învățământul superior. De asemenea noi Am și decalat în sensul în care în iarnă probele de competențe au loc în iarnă tocmai pentru a lăsa copiii să se concentreze mai bine probele scrise din timpul bacalaureatului și am lăsat și zile libere între probe tocmai pentru ca elevii se poate performa mai bine. Am dat o serie de opțiuni pentru a se putea organiza aceste examene și sunt convinsă că fiecare unitate de învățământ și centru de examen va găsi soluțiile potrivite. Trebuie să ne gândim în primul rând la copii”, a declarat Deca la TVR, citată de Edupedu.
37 de profesori de la Colegiul Național ”Sfântul Sava” au transmis, într-o scrisoare deschisă, că nu sunt de acord cu reconfigurarea examenului de bacalaureat anunțată de minister.
În același timp, ei susțin că posibilitatea ca elevii să își vizualizeze lucrările înainte de contestații poate ”bulversa” școlile.
În scrisoarea publicată pe platforma Contributors.ro, profesorii susțin că schimbările climatice nu justifică organizarea bacalaureatului mai devreme.
” În condițiile în care majoritatea elevilor se va afla în sălile de clasă până la data de 20 iunie, considerăm irelevant argumentul conform căruia schimbările climatice din România au constituit cauza principală a acestei decizii.
Pentru prima dată în istoria recentă a învățământului din România, un examen național ar urma să fie susținut în timpul anului școlar. Considerăm că acest fapt constituie o anomalie care va crea disfuncționalități în desfășurarea procesului educațional. Cadrele didactice vor fi puse în situația – imposibilă din punctul nostru de vedere – de a gestiona cea mai încărcată perioadă din timpul anului școlar (finalizarea acestuia) și de a participa, în același timp, la organizarea examenului național de bacalaureat”, afirmă cadrele didactice.
”Înţelegem decizia ministerului de a face posibilă vizualizarea lucrărilor înainte de depunerea contestaţiilor, probabil în scopul diminuării numărului mare de contestaţii care s-a înregistrat în ultimul an. Însă această decizie poate bulversa finalul de an şcolar pentru toate celelalte clase de liceu deoarece această activitate va fi una cu impact major de timp în fiecare liceu”, au mai transmis profesorii.