
Cristian Tănase, profesor la un liceu din București, a povestit cum combină orele de artă plastică ale elevilor săi cu muzica și lectura.
Astfel, în timp ce elevii săi pictează, cadrul didactic le citește sau le oferă audiții de muzică clasică, de care unii copii chiar se îndrăgostesc.
Relatarea profesorului Cristian Tănase:
Nu, nu este Ora de lectură și nici scris după dictare. Este ora de Educație Plastică la clasa a V-a. Așa am convenit cu ei. În timp ce ei pictează, eu le citesc.🤍
Recunosc, am nevoie de o sticlă cu apă în acest timp, dar faptul ca ei erau bucuroși ca le citesc, nu mai conta ca mi se uscă gâtul. Sunt convins că lectura îi va ajuta pe copii în dezvoltarea creativității, mai ales că cititul, în timp ce ceilalți pictează, poate declanșa idei creative, copiii pot găsi teme, culori sau simboluri care să exprime emoțiile sau atmosfera descrisă în carte. De asemenea, cititul poate avea un impact profund asupra stării emoționale a copiilor, influențând modul în care aceștia folosesc culorile și formele.
La clasele de a VII-a am trecut la muzică. Astăzi am ascultat Anotimpurile de Vivaldi. Iar reacția copiilor a fost una foarte apreciativă. Am făcut și un experiment: Să deseneze ghidați de muzică! Și au intrat în acest joc. Iar rezultatul a fost foarte bun. Practic, muzica clasică facilitează concentrarea, poate fi folosită ca sursă de inspirație pentru copii, modifică ritmul în care se pictează și îi relaxează pe cei care o ascultă.
O elevă mă întreabă la finalul orei: “Domnu’, e lungă melodia asta, nu?”. Ii răspund afirmativ. La care ea “Și cum se numește? Ca să o termin de ascultat acasă”. 🥰
Așa mi-am terminat săptămâna! Cu lectura și muzică clasică. Și așa îmi voi continua orele de la gimnaziu. 🤩
Să aveți un weekend creativ! 🤗