Maximum 20 de copii într-o grupă din unitățile de educație timpurie complementară – proiect

Photo 137172648 © Oksun70 | Dreamstime.com

Numărul de copii într-o grupă din unitățile de educație timpurie complementară este în medie 15 copii, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 20, prevede proiectul de metodologie privind organizarea acestor instituții.

Proiectul a fost publicat în dezbatere de Ministerul Educației.

Potrivit documentului, în situații excepționale, formațiunile de antepreșcolari, preșcolari sau de elevi pot funcționa cu cel mult 2 beneficiari sub efectivul minim sau peste efectivul maxim prevăzut, după caz, cu aprobarea inspectoratului școlar, pe baza unei justificări din partea consiliului de administrație al unității de învățământ, care solicită exceptarea.

Pentru cazurile în care se solicită depășirea cu peste 2 beneficiari primari a numărului maxim, aprobarea va fi dată de inspectoratul școlar și se comunică Ministerului Educației în vederea asigurării finanțării.

Programul de funcționare al serviciilor de educație timpurie complementare urmărește acoperirea nevoilor copiilor și a părinților acestora și poate fi flexibil, însă nu poate depăși mai mult de 5 ore pe zi.

Prin excepție de la prevederile alin. (5), programul serviciilor de educație timpurie complementare înființate în cadrul proiectelor cu finanțare europeană poate fi de maximum 10 ore pe zi.

Serviciile de educație timpurie complementare se înființează la inițiativa unităților administrativteritoriale sau a inspectoratelor școlare județene/municipiului București, în situația în care nu există suficiente creșe și/sau grădinițe, ori în situația în care numărul de locuri din creșe și grădinițe disponibil este mai mic decât numărul de copii de vârstă antepreșcolară sau preșcolară din circumscripția școlară sau din unitatea administrativ-teritorială respectivă. Acestea funcționează ca structuri ale unităților de învățământ din acea unitate administrativ-teritorială sau din alte unități administrativ-teritoriale.

Serviciile de educație timpurie complementare pot fi înființate și organizate în sistem public și privat, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, cu cel puțin două grupe de copii.

În cadrul serviciilor de educație timpurie complementare se respectă standardele pentru serviciile de educație timpurie aprobate prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației, la propunerea ARACIIP. 

Proiectul poate fi accesat integral aici: Proiect_HG_Metodologie_Complementare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.