
Noua procedură privind procesul de înființare a unor noi unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, publicată, azi, în Monitorul Oficial, conține o schimbare majoră pentru școlile internaționale care funcționează în România.
Potrivit actului normativ, acestea vor avea nevoie de avizul ARACIP pentru a putea funcționa. Până acum, aceste unități de învățământ puteau să își desfășoare activitatea doar pe baza unei informări adresate ARACIP.
Ce prevede noua procedură:
Organizațiile furnizoare de educație care școlarizează în baza unui curriculum al altui stat sau acreditat internațional funcționează legal doar după parcurgerea procesului de avizare realizat de ARACIP, finalizat prin înscrierea în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează în baza unui curriculum al altui stat sau acreditat internațional, în conformitate cu prevederile art. 246 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare.
Actul normativ publicat, astăzi, în Monitorul Oficial nu precizează dacă necesitatea de a parcurge procesul de avizare realizat de ARACIP se aplică și școlilor internaționale deja existente.
Conform articolului 246 din Legea învățământului preuniversitar, organizațiile furnizoare de educație care școlarizează în baza unui curriculum al altui stat sau acreditat internațional pot organiza și desfășura, pe teritoriul României, activități de învățământ preuniversitar, în următoarele situații:
a) pe bază de protocol/acord bilateral, încheiat între autoritățile și/sau instituțiile similare din România și cele din statul al cărui sistem educațional este/urmează a fi adoptat;
b) dacă dispun de acreditare în sistemul educațional respectiv, fiind parte a acestuia.
(2) Organizațiile prevăzute la alin. (1) se supun unei proceduri de avizare de către ARACIP, în vederea funcționării și înscrierii în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează în baza unui curriculum al altui stat sau acreditat internațional. Procedura de evaluare și avizare este elaborată de ARACIP și se aprobă prin ordin al ministrului educației.
(3) Organizațiile înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin au obligația de a solicita ARACIP, din 5 în 5 ani, parcurgerea procedurii de avizare în vederea menținerii avizului de înscriere în registrul menționat la alin. (2). În caz contrar, unitatea respectivă se consideră desființată, iar continuarea activității este interzisă pe teritoriul României.
(4) În cazul în care organizațiile furnizoare de educație, care desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, nu îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (1), au obligația de a se supune procesului de evaluare și acreditare în sistemul educațional românesc.
(5) Pe teritoriul României este interzisă desfășurarea de activități de învățământ altfel decât în condițiile prezentei legi.
Noua procedură poate fi accesată, integral, aici: Monitorul Oficial Partea I nr. 974
ID 1795273 © Kati Finell | Dreamstime.com