Trei clase cu câte 27, 30 și 34 de elevi, una cu 10 elevi. Situație sesizată de un părinte și tolerată de ISJ Mureș

Mai multe clase pregătitoare de la Școala Gimnazială Dacia din Târgu Mureș sunt suprapopulate, în timp ce o altă clasă are doar 10 elevi. Copiii au fost distribuiți preferențial, acuză un părinte care a cerut explicații de la ISJ Mureș. Inspectorul școlar general afirmă, într-o declarație pentru Educație Privată, că a făcut verificări și din documente reiese că procedura a fost respectată.

În trei dintre cele patru clase pregătitoare sunt înscriși până la 34 de copii.

„În prima zi de școală am fost puși în situația în care erau 11 copii înscriși în clasă – un părinte a cerut transferul ulterior și au rămas 10, în condițiile în care la celelalte trei clase pregătitoare erau 27, 30, respectiv 34 de copii. Din câte am înțeles de la alți părinți, școala merge pe principiul unor «învățătoare-vedetă», unde se înghesuie copiii din tot orașul și din comunele din jur. Se merge cu plicuri, se fac intervenții. Trebuie să vorbești cu învățătoarea să te pună la ea pe listă încă din momentul în care copilul începe grădinița”, spune Farczadi Lenard părintele revoltat.

Acesta menționează și reglementările legale în vigoare cu privire la acest subict:

Conform Legii nr. 198/04.07.2023 art. 23 alin. 1 pct. c) ”În învățământul preuniversitar, formațiunile de studiu cuprind grupe sau clase, după cum urmează: învățământul primar: clasa cuprinde, în medie, 16 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22;”. Conform OME 6756/06.12.2023 art.3 alin.1 ”Unitățile de învățământ preuniversitar de stat pot solicita inspectoratelor școlare județene ‘…’ suplimentarea cu cel mult 2 beneficiari peste efectivul maxim sau, după caz, diminuarea cu cel mult 2 beneficiari sub efectivul minim prevăzut de art. 23 alin. (1) din Legea nr. 198/2023”. Același OME 6756/06.12.2023 art. 5 pct. c) prevede de asemenea foarte clar că ”Ministerul Educației poate aproba funcționarea formațiunilor de studiu cu efective mai mari față de cele aprobate de către ISJ/ISMB, astfel: ’…’ pentru învățământul primar, mai mult de 24;”

El acuză și lipsa de transparență în procesul de repartizare a copiilor la clasă.

„Soția mea a sunat la școală (miercuri – n.r.) și a întrebat care este situația, că totuși începe școala și nu am aflat nimic, și i s-a spus că urmează să se facă distribuția copiilor. Inspectoratul spune că marți s-a făcut repartiția, dar învățătoarea a fost atribuită la clasa copilului meu abia joi. Adică ei planificau să înceapă o clasă 0 fără învățător? Faptul că au fost distribuiți copiii aleatoriu este o poveste”, mai spune același părinte.

Bărbatul a solicitat lămuriri de la Inspectoratul Școlar Județean Mureș, iar instituția a răspuns, într-un document consultat de Educație Privată, că „unitatea de învățământ a procedat la distribuția elevilor în clase conform Procedurii operaționale de distribuire aleatorie a elevilor în formațiunile de studiu cu nr. (…) din 01.07.2024, aprobată de către Consiliul de administrație al Școlii Gimnaziale Dacia”.

Potrivit ISJ Mureș, ședința a fost anunțată la avizierul școlii, iar în cadrul acesteia a fost încheiat un proces verbal. Instituția precizează că la respectiva ședință au participat membrii comisiei și doi observatori din partea părinților, care afirmă că repartiția s-a făcut aleatoriu și a fost respectată procedura.

Contactată de Educație Privată, Paula Maria Dărăban, inpsector școlar general, a declarat: „Noi am făcut o cercetare la Școala Gimnazială Dacia, am constatat că repartiția s-a făcut conform procedurii. Acolo există un proces verbal pentru repartiție, la ședință au fost prezenți membrii comisiei și observatori din partea părinților. Într-adevăr este o problemă, pentru că în fiecare an la Școala Dacia avem două, maxim trei clase pe nivel la secția română. În acest an școlar am avut cu aproape 50 mai multe solicitări și toate din circumscripție. În primă fază am propus să fie realizate cinci clase, dar din lipsă de spațiu au făcut doar patru.”

În documentul transmis ISJ Mureș, părintele mai acuză că clasa cu 10 elevi se află într-un spațiu în care a funcționat o toaletă, grupul sanitar încă regăsindu-se pe planul de evacuare. Paula Maria Dărăban a negat acest aspect.

„Nu, nici gând. Cândva, pe vremuri, ar fi figurat într-un plan așa ceva, dar funcționează ca sală de clasă de ani de zile. Nu știu de unde are aceste informații domnul, eu vă zic ce am văzut acolo. Este o clasă foarte frumoasă, aranjată, doar că nu are tablă interactivă cum au celelalte trei. Dar urmează să aibă, în cel mai scurt timp, prin proiectul PNRR”, a declarat Paula Maria Dărăban pentru Educație Privată.

Întrebată dacă numărul mare de elevi este cauzat de vizele de flotant, inspectorul școlar general a precizat: „Nu știu să vă zic, dar la nivel de oraș avem mai multe școli în care sunt mai mulți copii la clasa pregătitoare. Și nu avem școli care nu au realizat proiectul planului de școlarizare.”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.