
Teach for Romania anunță că își propune să readucă meseria de profesor la locul de cinste care i se cuvine. Cum? Pe de o parte, promovând toate acele beneficii pentru suflet și societate, ce ar putea să aducă mulțumire profesională profundă unei noi generații de profesori de calitate, care să genereze progres la nivelul întregii țări. Pe de altă parte, ajutându-i pe profesorii care și-au ales deja meseria de profesor, să se reîndrăgostească de aceasta.
Potrivit organizației, cele mai multe provocări, dar și cea mai mare satisfacție le au profesorii care lucrează în medii vulnerabile, în mediul rural, unde un profesor de calitate schimbă radical vieți și redirecționează traiectorii dinspre sărăcie și excluziune socială înspre autonomie și o viață trăită cu demnitate.
Conform ultimului raport al testărilor PISA, în România aproape jumătate dintre elevii de 15 ani s-au situat sub nivelul competenței de bază la matematică, la lectură, precum și la științe. Mai mult decât atât, indexul de acoperire din același raport indică faptul că 24% din adolescenții de 15 ani din România nu mai sunt elevi: au abandonat școala, nu au frecventat niciodată școala sau sunt în clasele inferioare clasei a VII-a.
Absenteismul cronic urmat de abandon școlar, rămânerile în urmă, familiile cu situații economico-sociale dificile, prezența violenței în viața tinerilor, toate aceste lucruri sunt provocări pe care profesorii susținuți de Teach for Romania le gestionează cu succes în medii vulnerabile. Pentru că o fac împreună, susținându-se unii pe ceilalți și primind sprijin constant din partea organizației și partenerilor ei.
Teach for Romania vrea să crească numărul profesorilor care nu se mai luptă singuri cu problemele de bază ale societății. Există un deficit major de cadre didactice în sistemul de învățământ de stat, mai ales în zone rurale. Susținând cadrele didactice care deja lucrează în aceste medii provocatoare, încurajând să intre în învățământ profesioniști din alte domenii, cu un set de abilități dezvoltate în alte profesii, și tinerii care își încep acum cariera și își doresc să contribuie la construirea unei altfel de Românii, putem crește standardul educației în mediul rural.
Teach for Romania tocmai a dat startul recrutărilor și caută această nouă generație de profesori-soluție, care aleg să predea cel puțin 2 ani în școlile vulnerabile din România.
Dacă ești deja profesor și îți dorești o comunitate care gândește ca tine, te sprijină și îți oferă resurse pentru gestionarea problemelor din școala ta.
Dacă vrei să faci o schimbare de carieră spre un job care să îți ofere sens și împlinire.
Dacă vrei să îți începi cariera profesională contribuind la schimbarea societății.
Înscrie-te în Teach for Romania. Află mai multe și hai alături de noi!
Ce pași ar trebui să urmezi?
Ce susținere vei primi din partea Teach for Romania?
Training și sprijin, astfel încât să poți fi un profesor pregătit să facă față provocărilor de a preda în medii vulnerabile.
Ingredientele principale de formare sunt:
Pe lângă sesiunile de training din Academia de Leadership și Pedagogie, Teach for Romania îți va oferi mentorat individual și de grup, grupuri de studiu/inițiativă, laborator metodic, sprijin emoțional și coaching pentru performanță.
Programul Teach for Romania nu este unul de voluntariat. Căutăm oameni care sunt dispuși să muncească cu normă întreagă în învățământul de stat pentru cel puțin doi ani. În plus, Teach for Romania suplimentează veniturile profesorilor din program cu o bursă lunară care variază în funcție de necesitatea de relocare, navetă, gradul de defavorizare al școlii în care va preda.
Impact pe termen lung sau ce se întâmplă după cei 2 ani de program?
Cei doi ani de program sunt doar începutul. După ce participanții înțeleg în profunzime realitatea educației din România, își folosesc experiența pentru a schimba și mai mult sistemul educațional, din diverse roluri strategice:
Anul acesta, recrutarea se desfășoară pe parcursul a trei runde, cu primul termen limită de înscriere pe 12 noiembrie. Mai multe detalii, aici: https://teachforromania.org/inscrieri.