Directorii vor avea max. 28 de zile de concediu de odihnă/an. Profesorii au 62 de zile de concediu – proiect

Photo 141544975 | Calculator © Lovelyday12 | Dreamstime.com

Directorii de școli vor avea zilele de concediu de odihnă pe an calculate proporțional cu vechimea în muncă, prevede un proiect publicat în dezbatere de Ministerul Educației. Referitor la profesori, proiectul menține numărul de 62 de zile de concediu de odihnă anual, aflat în vigoare acum.

 

Potrivit proiectului, pentru personalul didactic de conducere din unităţile/instituțiile de învăţământ preuniversitar de stat, concediul de odihnă se acordă în funcție de vechimea în muncă, în perioada vacanţelor şcolare, astfel:
a) până la 5 ani vechime – 21 de zile lucrătoare;
b) între 5 şi 15 ani vechime – 24 de zile lucrătoare;
c) peste 15 ani vechime – 28 de zile lucrătoare.

(2) Personalul didactic de conducere din casele corpului didactic, precum şi personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control din inspectoratele şcolare beneficiază de 25 de zile lucrătoare de concediu de odihnă anual, care poate fi programat atât în perioada vacanţelor şcolare, cât și în alte perioade ale anului școlar, în funcție de specificul activităților, fără afectarea obligației de predare.

(3) Personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control unităţile/instituțiile de învăţământ preuniversitar de stat beneficiază, după caz, și de un concediu de odihnă suplimentar, conform Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învăţământ Preuniversitar în vigoare. 

Ce prevede legislația aflată în vigoare acum:

Personalul didactic de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar și din casele corpului didactic, precum și personalul didactic de conducere, de îndrumare și control din inspectoratele școlare beneficiază de 25 de zile lucrătoare de concediu de odihnă anual.

Ce prevede noul proiect referitor la concediul de odihnă al profesorilor:

Art. 3 (1) Personalul didactic de predare din învăţământul preuniversitar beneficiază de dreptul la concediu de odihnă anual cu plată, cu o durată de 62 de zile lucrătoare, în perioada vacanţelor şcolare.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1):
a) personalul didactic de predare din cluburile sportive școlare poate fi programat în concediu de odihnă și în alte perioade ale anului școlar, în funcție de specificul activităților de pregătire și a calendarului competițional;

b) personalul didactic de predare care însoțește copiii în tabere sau la altfel de activităţi care se organizează în perioada vacanţelor şcolare se află în activitate, dar nu mai mult de 16 zile calendaristice;

c) nevăzătorii și alte cadre didactice cu handicap beneficiază, după caz, și de un concediu de odihnă suplimentar conform Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învăţământ Preuniversitar în vigoare.

Proiectul publicat în dezbatere de Ministerul Educației poate fi accesat, integral, aici: Proiect_Norme_metodologice_CO

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.