
de Liviu Ardelean Cazul Nordis scoate la iveală și necesitatea educației media
Cazul Nordis, dezvăluit ca o schemă piramidală îmbrăcată în cel mai spectaculos proiect imobiliar din România, scoate la iveală nu doar vulnerabilitatea oamenilor în fața înșelătoriei financiare, ci și necesitatea educației media. Investigația Recorder a scos la iveală o realitate îngrijorătoare: modul în care marketingul, o unealtă puternică în economia modernă, poate fi pervertit și utilizat pentru a manipula și exploata oamenii, transformându-se într-o armă de manipulare în masă.
Au fost investite resurse masiv într-o campanie de marketing care a folosit toate canalele disponibile: de la televiziune și media online până la asocierea cu vedete și sponsorizarea arbitrilor din Liga 1. Strategie concepută pentru a crea o imagine de prestigiu și pentru a câștiga încrederea publicului. Nordis a fost „pe toate drumurile”, cum spune Alex Nedea, încât puțini oameni ar fi crezut că un brand atât de vizibil și aparent respectabil ar putea fi implicat într-o schemă de înșelăciune. Tactica de marketing nu este nouă, au fost exploatate principii fundamentale ale publicității: repetitivitatea mesajului și asocierea cu branduri sau figuri publice de încredere, publicitatea bine regizată creând o percepție de legitimitate, chiar dacă realitatea este sumbră în spatele imaginii. Întreaga industrie are de suferit, iar consumatorii vor deveni din ce în ce mai reticenți în a crede mesajele publicitare, chiar și atunci când sunt corecte.
Deși asocierile cu vedete și branduri de încredere pot părea un indicator de legitimitate, educația media ne-ar ajuta să vedem că astfel de asocieri sunt deseori cumpărate și nu reflectă neapărat calitatea sau etica companiei. Într-o societate saturată de mesaje publicitare, capacitatea de a distinge între informația autentică și cea manipulatoare este esențială. Educația media ne învață cum să interpretăm critic informațiile din mass-media, cum să recunoaștem tehnicile de persuasiune și cum să nu fim influențați în mod irațional de reclame.
Majoritatea consumatorilor nu au abilitatea de a recunoaște tehnicile persuasive și cad în capcane care îi lasă fără economiile de-o viață, astfel că societatea ar trebui să învețe cum să se protejeze de campaniile false. Este necesar să conștientizăm că este util să ne punem întrebări înainte de a da banii pe anumite servicii, produse sau imobile „împachetate” atractiv la TV, în ziare și online.
Oamenii ar trebui să fie capabili să analizeze critic mesajele publicitare și să își dezvolte un „filtru” personal prin care să poată identifica manipularea, un lucru vital într-o lume în care suntem bombardați constant cu reclame și informații. Iar un aspect important al educației media este informarea din mai multe surse, chiar și atunci când o campanie de marketing este dispersată în public de instituții de presă de încredere.