
Cătălin Nan, președintele Federației Naționale a Părinților EDUPART, afirmă că părinții elevilor din clasele primare au un nivel foarte mare de docilitate față de învățătoare.
În cadrul emisiunii ”Educația la putere”, difuzată de TVR 2, Cătălin Nan a declarat că părinții încep să aibă comentarii față de activitatea profesorilor abia din gimnaziu, și atunci doar într-o proporție foarte mică.
”Sunt de acord că noi, părinții, nu suntem specialiști în educație. De aceea, nici nu ar trebui să spunem ce trebuie făcut. Am trei fete și de 12 ani sunt în sistem, am fost la zeci, sute de ședințe cu părinții. Părinții claselor 0-IV sunt foarte docili. 90% se înclină la învățătoare. Părinții claselor V-VIII, probabil că acolo încep… Sunt foarte cuminți cu doamna de clasă, dar mai găsesc câte un profesor, probabil că acolo mai încep 3-4% dintre părinți să comenteze. Și, de la liceu, nu prea îi mai interesează. Copiii se cam duc singuri pe drumul lor, ei mai țin puțin presiunea cu bacalaureatul”, a afirmat reprezentantul EDUPART.
”Deci chestia asta că părinții pun presiune pe școală sau că părinții influențează actul educațional sau că părinții sunt o forță peste care nu putem să trecem ca să facem schimbările necesare este, să spun așa, mai poetic, o dovadă a victimizării naționale de care suferim cu toții și bineînțeles că în sistem trebuie să spunem că această incapacitate se datorează cumva anumitor categorii sociale de părinți. Dar nu este deloc adevărat, pentru că, exact cum am spus, noi nu suntem specialiști în educație, noi numai putem să observăm, suntem niște beneficiari, la fel cum suntem în sistemul de sănătate și putem spune: OK; aici nu e OK, asta nu este bine, nu putem să dăm și soluții concrete. Soluțiile trebuie să vină de la specialiștii care, din nefericire, nu prea mai sunt”, a detaliat Cătălin Nan.
””Să știți că testele PISA arată nu numai nivelul de educație al copiilor, arată și nivelul de predare al profesorilor”, a adăugat acesta.