Dreptul elevilor de a-și vizualiza lucrările de la examenele naționale să fie instituit prin lege – proiect

Deputatul USR Filip Hăvărneanu propune un proiect de lege prin care este instituit dreptul elevilor de a-și vizualiza lucrările de la Evaluarea Națională și de la Bacalaureat.

„Nota copiilor noștri nu este joaca Ministerului Educației. Nu mai putem accepta să vedem salturi de la nota 3 la nota 9, când elevii și părinții lor sunt la un pas de infarct. Nu putem accepta nici ca notele de după contestații să descrească în mod drastic, pentru că elevii, pe bună dreptate, sunt doborâți de emoțiile examenului și este firesc să nu mai cunoască în detaliu conținutul lucrărilor de la examene. Ministerul a ignorat solicitările elevilor. O petiție a comunității Declic care a adunat peste 21.000 de semnături arată că întreaga comunitate școlară recunoaște beneficiile unei astfel de inițiative absolut firești într-un sistem ce se vrea axat pe nevoile și interesele elevului.”, a declarat deputatul ieșean Filip Havârneanu.

Ce prevede proiectul legislativ:

Art. I – La Titlul I, Capitolul VII, Secțiunea a 3-a din Legea învățământului preuniversitar nr.  198/2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu  modificările și completările ulterioare, după articolul 105, se introduce un nou articol, articolul  105!, care va avea următorul cuprins: 

„Art. 105¹

(1) Dreptul candidaților la examenul de evaluare națională, respectiv la examenul național  de bacalaureat de a contesta notele inițiale obținute este garantat. Procedura de  solicitare a reevaluării lucrărilor este stabilită în metodologia de organizare și  desfășurare a examenului de evaluare națională, respectiv a examenului național de  bacalaureat, adoptată anual prin ordin de ministru. 

(2) Înainte de perioada în care candidații la examenul de evaluare națională/examenul  național de bacalaureat pot contesta nota inițială obținută, se organizează etapa  vizualizării lucrărilor, la solicitarea prealabilă a părintelui/reprezentantului legal în  cazul elevilor minori, respectiv la solicitarea prealabilă a elevului major. Solicitarea  de vizualizare a lucrării nu obligă în niciun fel părintele/reprezentantul legal sau, după  caz, elevul major să solicite ulterior reevaluarea lucrării. 

(3) În sensul alineatului (2), centrul de examen la care candidatul a susținut examenul de  evaluare națională/examenul național de bacalaureat înregistrează cererile de 

vizualizare a lucrărilor și, în baza acestora, solicită centrelor de evaluare transmiterea  lucrărilor în format digital. Ulterior, centrul de examen comunică respectivului candidat la examenul de evaluare națională/examenul național de bacalaureat data și  intervalul orar aferente programării vizualizării lucrării. Este interzisă suprapunerea  perioadei de vizualizare a lucrărilor cu perioada de depunere a solicitărilor de  reevaluare a lucrărilor. 

(4) La vizualizarea lucrării este permis accesul exclusiv candidatului care a susținut  examenul de evaluare națională/examenul național de bacalaureat, alături de  părinte/reprezentantul legal al acestuia în cazul candidaților minori, în prezența  președintelui și a unui secretar din comisia de evaluare națională/examenul național  de bacalaureat din centrul de examen. Este interzisă prezența cadrelor didactice  nedesemnate de comisia de organizare a examenului de evaluare națională/a  examenului național de bacalaureat din centrul de examen ori a altor terți.” 

Art. II – Ministerul Educației adoptă anual, prin ordin, normele de aplicare a prezentei legi în  cuprinsul metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de evaluare națională,  respectiv în cuprinsul metodologiei de organizare și desfășurare a examenului național de  bacalaureat. 

Art. III – Prin derogare de la art. 10, alin. (2) din Legea învățământului preuniversitar nr.  198/2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu  modificările și completările ulterioare, prevederile prezentei legi intră în vigoare la trei zile de  la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I. 

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României cu respectarea prevederilor art.  75 și ale art. 76, alin. (1) din Constituția României, republicată. 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.