
Aproape toți profesorii care au fost verificați prin inspecții la clasă în județul Iași în anul școlar trecut au primit calificative maxime, consemnează ISJ Iași în raportul despre Starea învățământului.
Potrivit documentului publicat pe pagina de internet a instituției, 287 de cadre didactice de la 19 discipline/ domenii de studiu au fost evaluate prin asistență la orele de curs, având în vedere, totodată, verificări privind frecvența elevilor, aplicarea procedurii privind implementarea curriculumului la decizia școlii, organizarea și desfășurarea programelor remediale derulate prin PNRAS, gestionarea rezultatelor testelor inițiale cu subiect unic aplicate la debutul anului școlar, pregătirea elevilor pentru examenele naționale.Din totalul calificativelor acordate cadrelor didactice, 84.54% sunt maxime, calificativele de „bine” reprezintă 13.92%, în timp ce calificativele de „acceptabil” reprezintă 1.55% din total.
În spectrul criteriilor de evaluare asociate activității didactice, cunoașterea conținuturilor disciplinei înregistrează, ca și în anii anteriori, cel mai ridicat procentaj al calificativelor maxime (87.39%).
Se remarcă, de asemenea, procentaje ridicate pentru criteriile referitoare la atitudinea și responsabilitatea elevilor față de rezolvarea sarcinilor de lucru, comunicarea cu profesorul și colaborarea cu acesta în procesul de învățare.
Tot într-o continuitate este plasat și criteriul circumscris polului opus, cel mai redus procentaj al calificativelor de foarte bine fiind înregistrat în privința nivelului competențelor specifice disciplinei demonstrate de elevi (52.10%). Acordarea calificativelor de „bine” și „acceptabil” este motivată, în contextul disciplinelor evaluate, de realizarea/calitatea proiectării, organizarea activității didactice, calitatea/ oportunitatea mijloacelor didactice utilizate în orele de curs, calitatea managementul clasei de elevi, neadaptarea conținuturilor predate la nivelul clasei, pregătire metodică slabă a unora dintre cadrele didactice. În acest sens, recomandările formulate au plasat un accent deosebit pe diferențierea instruirii, dezvoltarea competențelor de lectură, adaptarea strategiilor de lucru cu elevii pentru asigurarea progresului școlar, monitorizarea acestuia și, nu în ultimul rând, pe necesitatea participării cadrelor didactice la activități de dezvoltare profesională.
Raportul poate fi accesat integral aici: Starea_învățământului 2023-2024
ID 49580680 © Bacho12345 | Dreamstime.com