Se interzice separarea în ultimele bănci din clasă a elevilor în funcție de etnie, performanțe școlare și alte criterii – proiect

Photo 52354235 © Elena Koleva | Dreamstime.com

Separarea în ultimele bănci din clasă a elevilor pe criteriul etniei, al performanțelor școlare, al cerințelor educaționale speciale sau al situației socio-economice este definită ca segregare și este interzisă, conform unui proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Proiectul de metodologie pentru monitorizarea, identificarea, evaluarea, prevenirea și combaterea segregării școlare în învățământul preuniversitar prevede că este interzisă segregarea școlară la toate nivelurile, pe criteriul etnic, al dizabilității sau al cerințelor educaționale speciale, denumite în continuare CES, pe criteriul statutului socioeconomic al familiilor, al apartenenței la o categorie defavorizată, al mediului de rezidență sau al performanțelor școlare ale beneficiarilor primari ai educației.

Cum definește proiectul fiecare categorie de segregare:

Art. 9 (1) Constituie segregare școlară pe criteriul etnic separarea fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor aparținând unui grup etnic în unitățile de învățământ preuniversitar, astfel încât procentul antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor aparținând grupului etnic respectiv din totalul elevilor din unitatea de învățământ preuniversitar este disproporționat în raport cu procentul pe care copiii aparținând grupului etnic respectiv îl reprezintă în totalul populației din respectiva unitate administrativ-teritorială de vârstă corespunzătoare ciclurilor de educație școlarizate în respectiva unitate de învățământ

(2) Constituie segregare școlară pe criteriul etnic separarea fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor aparținând unui grup etnic în grupe/ clase/ clădiri/ ultimele două bănci/ altele, astfel încât procentul antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor aparținând unui grup etnic dintr-o grupă/ clasă/ clădire/ ultimele două bănci/ altele a unei unități de învățământ preuniversitar este disproporționat în raport cu procentul antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor aparținând acelui grup etnic dintr-o altă grupă/ clasă / clădire/ ultimele două bănci/ altele din aceeași unitate de învățământ preuniversitar, la același nivel educațional.
(3) Nu constituie segregare școlară pe criteriul etnic situația în care se constituie grupe/ clase/ unități de învățământ preuniversitar formate preponderent sau doar cu antepreșcolari, preșcolari sau elevi aparținând unui grup etnic, în scopul predării în limba maternă a acelui grup etnic sau în sistem bilingv.

Art. 10 (1) Constituie segregare școlară pe criteriul dizabilității și/sau al cerințelor educaționale speciale separarea fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor cu dizabilități și/sau cu cerințe educaționale speciale în grupe/ clase/ clădiri/ ultimele două bănci/ altele din învățământul de masă, astfel încât procentul antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor cu dizabilități și/sau cu cerințe educaționale speciale dintr-o grupă/ clasă/ clădire/ ultimele două bănci/ altele a unei unități de învățământ preuniversitar de masă este disproporționat în raport cu procentul antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor cu dizabilități și/sau cu cerințe educaționale speciale dintr-o altă grupă/ clasă/ clădire/ ultimele două bănci/altele din aceeași unitate de învățământ preuniversitar de masă, la același nivel educațional.
(2) Constituirea de grupe cu antepreșcolari sau preșcolari ori clase cu elevi cu dizabilități și/sau cu cerințe educaționale speciale într-o unitate de învățământ preuniversitar de masă reprezintă segregare școlară și este interzisă.
(3) Nu constituie segregare școlară înființarea și funcționarea, în condițiile legii, a unităților de învățământ special.
(4) Prin excepție de la alin. (1) și (2), în situații temeinic justificate, în conformitate cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, constituirea de grupe sau clase cu antepreșcolari, preșcolari sau elevi cu dizabilități și/sau cu cerințe educaționale speciale într-o unitate de învățământ de masă nu reprezintă segregare școlară.

Art. 11 (1) Constituie segregare școlară pe criteriul statutului socioeconomic al părinților/familiilor separarea fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor care provin din familii cu același nivel socioeconomic în grupe/ clase/ clădiri/ ultimele două bănci/ altele din învățământul de masă, astfel încât procentul antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor care provin din familii cu același nivel socioeconomic dintr-o grupă/ clasă/ clădire/ ultimele două bănci/ altele a unei unități de învățământ preuniversitar de masă este disproporționat în raport cu procentul antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor care provin din familii cu același nivel socioeconomic dintr-o altă grupă/ clasă/ clădire/ ultimele două bănci/ altele din aceeași unitate de învățământ preuniversitar de masă, la același nivel educațional.
(2) Evaluarea statutului socioeconomic al părinților/familiilor antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor se va face pe baza unuia sau a mai multor indicatori cuprinși în prezenta metodologie.

Art. 12 (1) Constituie segregare școlară pe criteriul performanțelor școlare separarea fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor prin constituirea de grupe/clase în funcție de performanțele școlare ale antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor, astfel încât procentul antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor cu un anumit nivel al performanțelor școlare, la constituirea unei grupe sau clase, este disproporționat în raport cu procentul antepreșcolarilor, preșcolarilor sau elevilor cu același nivel al performanțelor școlare din alte grupe/ clase,  la același nivel educational, în cadrul unei unități școlare.
(2) Constituie segregare școlară pe criteriul performanțelor școlare și separarea fizică a copiilor în clasa pregătitoare în funcție de frecventarea sau nefrecventarea unui ciclu de educație timpurie.
(3) Pentru a fi evitată orice segregare pe criteriul performanțelor școlare, după admiterea în învățământul liceal, clasa a IX-a, constituirea claselor de liceu se va face prin mixarea elevilor repartizați la aceeași specializare/calificare.

Art. 13 Constituie segregare școlară pe criteriul mediului de rezidență separarea fizică a elevilor din învățământul secundar prin constituirea de clase / prin plasarea în ultimele două bănci, astfel încât procentul elevilor care provin dintr-un anumit mediu de rezidență este disproporționat în raport cu procentul elevilor care provin din același mediu de rezidență dintr-o altă clasă din același an de studiu/ din aceeași clasă.

Proiectul poate fi accesat integral aici: Proiect_Metodologie_desegregare

1 comment

  1. Robert Alexandru spune:

    Opțiunea 1: clase circulare, cu elevii așezați în cerc, profesorul mobil între ei, iar tabla înlocuită cu ecrane sensibile la atingere, incastrate în fiecare pupitru.
    Se poate realiza imediat după ce România va termina de achitat datoria actuală, cea de peste 182 miliarde de euro, care ne va bloca un scurt timp, cam până prin 2125…

    Varianta a 2-a: pictăm un „ultim” rând de bănci pe perete, în spatele actualelor ultime bănci, care vor deveni „penultimele”. Picturile pot fi realizate și de către elevi.

    Varianta 3 (cea mai simplă): facem ca până acum, dar mai completăm, periodic, câte un raport, în care arătăm cât de supercapabili am aplicat ultima lor prostie, despre „ultima bancă”…

    Să nu uităm, de peste ZECE ani, indivizii penibili, cei care vin cu asemenea „priorități”, se dovedesc INCAPABILI să asigure, pe manuale.edu.ro, iar mai nou și fizic, manualele pentru clasele IX, X de liceu, manuale pentru postliceale, manuale pentru module tehnice și manualele pentru întregul învățământ profesional…
    Cam așa se pricep acești „experți” la educație!

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.