Industria dispozitivelor de copiat la examene – investigație Școala 9

Numeroase site-uri care comercializează căști de copiat la examene au fost investigate de publicația Școala 9. Jurnaliștii au descoperit o adevărată industrie care promite promovarea testelor fără efort, iar unii comercianți susțin că ei doar vând tehnologie, deci nu fac nimic ilegal. 

În spatele acestor site-uri se ascunde o adevărată industrie ce promite succes rapid la examene, oferind diverse dispozitive – căști wireless, microcamere sau pixuri inteligente – ce pot fi utilizate pentru a trișa. Comerțul se desfășoară aproape nestingherit, iar reprezentanții site-urilor argumentează că nu fac nimic ilegal, justificând moralitatea actului prin „inechitățile” sistemului educațional. Unii susțin chiar că dispozitivele lor oferă o „șansă egală” elevilor care se simt nedreptățiți de sistem, spunând că lipsa reformelor și metodele de predare învechite fac din fraudă o „necesitate”.

«Am ajuns la o firmă care în doar doi ani a făcut un profit net de aproape 400.000 de lei. O alta și-a pus o adresă fizică, într-un cămin al Universității de Medicină din București. I-am contactat pe comercianții acestor dispozitive de copiat și cei care au acceptat să vorbească cu noi ne-au spus că ei doar vând tehnologie, deci nu fac nimic ilegal. „Fiecare face ce vrea în limitele moralității”. Ne-am uitat la tehnicile de promovare pe care le folosesc. Majoritatea au texte pe site-uri și pe rețelele sociale în care se folosesc de slăbiciunile sistemului educațional ca să justifice frauda. Ce spun ei, în rezumat, e că școala românească nu oferă șanse egale, deci nu există altă șansă decât copiatul», scriu jurnaliștii publicației Școala 9.

Între timp, datele despre fraudă sunt incomplete, iar fenomenul este mai răspândit decât sugerează cifrele oficiale. În vara anului 2024, 151 de candidați au fost eliminați de la Bacalaureat pentru tentativă de fraudă, însă numărul real al celor care copiază ar putea fi semnificativ mai mare, având în vedere popularitatea gadgeturilor de copiat. Poliția Română nu are un control strict asupra acestor dispozitive, iar platformele de comerț online, precum OLX, le permit sub denumiri mai vagi, precum „sisteme de supraveghere”.

O soluție aplicată în alte țări este folosirea aparatelor de bruiaj pentru a împiedica comunicarea în sălile de examen, însă acestea sunt interzise în Uniunea Europeană din cauza interferențelor radio. Profesorul Nicolae Drăgulănescu de la Universitatea Politehnica din București sugerează că măsurile preventive sunt insuficiente și consideră că sistemul de educație românesc are nevoie de strategii clare împotriva fraudei.

Citește investigația Afacerea „căști de copiat”, integral, pe Școala 9.

Angajat al ISU, care a mers la Bac cu o cameră ascunsă, cercetat penal de Parchetul Militar

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.