”De la o simulare de examen la alta, nota elevului se mărește” – purtătorul de cuvânt al ISJ Dolj

Nicoleta Lițoiu, purtătorul de cuvânt al ISJ Dolj a declarat, la Interviul Zilei de la TVR Craiova, că elevii nu sunt obișnuiți să gestioneze emoțiile care apar pe parcursul desfășurării examenului național, iar simulările examenelor sunt un „semnal de alarmă” atât pentru elev, cât și pentru părinții acestuia și profesorii de la clasă.
„Aceste simulări sunt binevenite, fie că sunt organizate la nivel de școală, fie că sunt organizate la nivel județean sau la nivel național. Ele reprezintă o primă etapă de evaluare obiectivă și unitară a elevilor. Iar pe lângă familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen național, cu regulile de organizare a acestui examen, cu atmosfera de examen, cu încadrarea în timpul propus, are loc și familiarizarea elevilor cu tipul de subiecte, cu redactarea subiectului pe foile tipizate, dacă vorbim de examenul național de bacalaureat, sau pe foile de tip broșură, în cazul examenului de Evaluare Națională. Deci, elevii se familiarizează din timp cu aceste lucruri și este foarte, foarte important, pentru că, de la o simulare la alta, procentul crește, nota elevului se mărește. Putem vorbi însă și de o gestionare a emoțiilor. Avem elevi cu rezultate foarte bune la învățătură, dar care la examenele naționale obțîn o notă mică. Ei nu sunt obișnuiți să-și gestioneze aceste emoții care apar pe parcursul desfășurării examenului național. Or, deja se obișnuiesc cu aceste emoții la simularea județeană. Vine apoi simularea națională, ei își stăpânesc mai bine emoțiile, iar la examenul de bacalaureat ei pot să aibă un procent optim de concentrare și atunci ei vor obține un rezultat foarte bun”, a precizat inspectorul școlar, în emisiunea respectivă, potrivit PortalInvatamant.ro.
Nicoleta Lițoiu a mai spus că simulările funcționează că un semnal de alarmă pentru elevi, părinți și profesori, prin faptul că indică nivelul real de pregătire al viitorilor absolvenți. Având aceste rezultate, profesorii pot stabili un plan de măsuri astfel încât toți elevii să dobândească cunoștințele necesare până la examen. 
„Sunt foarte importante simulările, pentru că, practic, trag un semnal de alarmă. După prima simulare, când evaluarea este unitară la nivelul județului, părinții deja încep să analizeze rezultatul pe care îl obține propriul copil. Pentru elev este un semnal de alarmă deoarece își da seama de nivelul de cunoștințe pe care l-a atins la momentul acela. Și este un semnal de alarmă și pentru profesori. Pentru că părinții primesc, într-adevăr, o informare corectă a stadiului de pregătire al copilului, profesorul analizează la nivelul clasei, la nivelul școlii, rezultatele simulărilor și își stabilește un plan de măsuri: ce va face în continuare, astfel încât toți elevii să dobândească cunoștințele necesare pentru că la examenul propriu-zis să nu fie luat prin surprindere. Stabilesc un plan de măsuri, un plan remedial, astfel încât toți elevii să poată obține peste cinci la examenul de Evaluare Națională și peste șase la examenul național de bacalaureat”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISJ Dolj.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.