
Zeci de elevi și studenți, dar și foști pușcăriași recent eliberați, au fost audiați noaptea trecută la sediul DIICOT Iași, în cadrul unui maraton de interogatorii care a scos la iveală detalii șocante despre o rețea de droguri în școli. Printre cei audiați în cadrul operațiunii „Școala” se află un adolescent de 15 ani, cel mai tânăr distribuitor de droguri identificat până acum, și un copil de doar 13 ani, cel mai mic consumator depistat în anchetă. Au fost descoperite seringi cu urme de heroină.
Ancheta, care vizează un total de 25 de elevi distribuitori și 70 de consumatori, a dezvăluit o rețea de trafic de droguri care acționa în 20 de școli și licee din Iași.
„Sunt mai multe dosare conexate, iar firul roșu este faptul că drogurile ajungeau la elevi. Astfel, avem un dosar cu 10 infractori, un altul cu patru, și altele pe care le-am cumulat. Dacă vorbim despre distribuitori, cel mai mic dintre ei are 15 ani iar printre consumatori, de asemenea, cel mai mic are 13 ani. Distribuitorii elevi nu vindeau cantități mari de droguri, cei mai mulți au fost intermediari”, a explicat un ofițer de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate, pentru Ziarul de Iași.
Printre distribuitori se numără și foști deținuți care, imediat după eliberare, au reluat activitățile ilegale. Mai grav, procurorii au descoperit seringi cu urme de heroină în posesia unui traficant, semn că în rețea circulă și droguri extrem de periculoase, pe lângă Cristal (un drog sintetic popular printre elevi) și canabis, precizează sursa citată.
În paralel cu audierile, DIICOT a organizat 50 de percheziții domiciliare în Iași, București, Galați, Pașcani și Podu Iloaiei, vizând 40 de suspecți implicați în trafic de droguri de risc, droguri de mare risc și operațiuni ilegale cu substanțe psihoactive. Majoritatea făptuitorilor sunt elevi și studenți.
„Anchetele vizează un număr de 40 de făptuitori, majoritatea elevi și studenți ai unor unități de învățământ de pe raza județului Iași, față de care organele de urmărire penală au desfășurat ample activități de documentare și investigare în combaterea traficului cu substanțe interzise”, au transmis procurorii.
Ancheta beneficiază de sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Iași, DGASPC Iași și Spitalului de Copii „Sf. Maria”, care monitorizează cazurile de intoxicație în rândul minorilor.