94% dintre grădinițele din România sunt publice. În București-Ilfov, 45% sunt particulare

foto: educatieprivata.ro

94% dintre grădinițele din România sunt publice. În București-Ilfov, 45% sunt particulare, potrivit datelor analizate de Monitorul Social.

Monitorul Social a publicat, pe 19 noiembrie 2024, un infografic care evidenția scăderea semnificativă a numărului de grădinițe publice din România în ultimele trei decenii. Statistica inițială includea doar unitățile de învățământ preșcolar cu statut juridic de „grădinițe”. Într-o actualizare recentă, au fost incluse și unitățile arondate altor instituții, precum școli generale sau gimnaziale.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în 2023 existau 10.485 de unități de învățământ preșcolar, o scădere de 16% față de cele 12.529 înregistrate în 1990.

În 2023, 60% dintre copiii cu vârste între 3 și 6 ani erau înscriși în învățământul preșcolar, o creștere față de 54% în 1990. Totuși, numărul cadrelor didactice a rămas constant, ceea ce determină o suprasolicitare a acestora.

În prezent, 94% dintre grădinițele din România sunt publice. Însă, în mediul urban, grădinițele private sunt în creștere. De exemplu, în București-Ilfov, doar 55% dintre unitățile preșcolare sunt publice, evidențiind o tendință de privatizare în zonele dezvoltate.

Studiile arată că educația preșcolară contribuie semnificativ la dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională a copiilor, fiind un factor esențial pentru succesul școlar și profesional.

Monitorul social precizează că sistemul educațional preșcolar din România necesită intervenții rapide și eficiente, fiind imperativă crearea unor politici publice care să reflecte nevoile reale ale populației, prin extinderea rețelei de grădinițe și alocarea resurselor în funcție de densitatea copiilor în fiecare regiune. Aceste politici trebuie să implice părinții și experții în educație, pentru a asigura un acces echitabil pentru toți copiii.

Monitorul social este un proiect al Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), cea mai veche fundație politică din Germania, cu o bogată tradiție în democrație socială care merge înapoi până la înființarea sa în 1925. Fundația își datorează fondarea și misiunea moștenirii politice a omonimului său Friedrich Ebert, primul președinte german ales democratic. Activitatea fundației se concentrează pe ideile și valorile de bază ale democrației sociale − libertate, justiție și solidaritate. Graficele aferente datelor statistice sunt disponibile pe pagina de Facebook.

Copiii vor învăța să se spele corect pe mâini. Campanie în creşele, grădiniţele şi şcolile din Bucureşti

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.