
Primul documentar despre homeschooling realizat în România aduce în prim-plan mărturiile a două familii din Oradea, aflate în mijlocul unor procese judiciare după ce au ales să-și retragă copiii din școlile de stat și să-i educe acasă, urmând programele unor instituții de învățământ din Statele Unite.
Documentarul, intitulat „Lăsați-ne să învățăm”, include mărturii detaliate ale familiilor Adrian și Paula Duma, precum și Darius și Estera Cornean, care explică motivele deciziei lor și avantajele percepute ale educației de acasă, potrivit Bihoreanul. Familia Cornean a fost trimisă în judecată sub acuzația de împiedicare a accesului copiilor la învățământul obligatoriu.
Printre cei intervievați în film se numără și Silvana Pricopi, o tânără din Oradea care a urmat sistemul homeschooling și consideră că această abordare i-a oferit beneficii semnificative.
„Nu regret că părinții mei au ales homeschooling, din contră, m-am bucurat atunci și mă bucur și acum”, a spus Pricopi, care în prezent administrează o afacere în domeniul cărților. Ea intenționează să urmeze aceeași cale pentru cei trei copii ai săi, argumentând că acest sistem permite personalizarea educației în funcție de nevoile fiecărui copil.
Producătorul filmului, Adrian Serecuț, descrie documentarul ca fiind mai mult decât o analiză a homeschooling-ului.
„La suprafață este despre homeschooling în România. Dar în realitate, cred ca e mai degrabă povestea unui Goliat – statul român – care luptă contra unui David – două familii obișnuite din Oradea. Goliat e mare, amenințător, nemilos, dar în același timp incoerent, ineficient și până la urmă de-a dreptul impotent. David e mic, inocent, sincer, dar determinat să lupte până la capăt, chiar legat de mâini, deși nu înțelege de ce a fost aruncat în ring cu uriașul”, a declarat Serecuș, pentru Bihoreanul.
Filmul de 21 de minute, disponibil pe YouTube, face parte dintr-o campanie prin care familiile Duma și Cornean solicită autorităților române reglementarea homeschooling-ului, în prezent o opțiune neprevăzută în legislație. În cadrul campaniei a fost lansată și o petiție în sprijinul acestei alternative educaționale, care a strâns până acum peste 7.700 de semnături.