
Cursurile din școlile din Baia Mare se desfășoară online în perioada 2-4 decembrie 2024, după ce doi elevi au fost diagnosticați cu meningită meningococică.
Autoritățile au dispus măsuri stricte pentru prevenirea răspândirii bolii, inclusiv dezinfecția grădinițelor, școlilor și liceelor, precum și suspendarea evenimentelor școlare, cum ar fi „balul bobocilor”. Conform unui comunicat al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Maramureș, cursurile cu prezență fizică au fost suspendate complet în data de 2 decembrie, iar pe 3 și 4 decembrie doar grădinițele cu program prelungit vor funcționa în format fizic. Elevii și preșcolarii din grădinițele cu program normal, școlile gimnaziale și liceele vor învăța exclusiv online în această perioadă, transmite News.ro.
Primul caz confirmat este cel al unui elev din clasa a IX-a de la Liceul Tehnologic „George Barițiu”, care a fost internat la un spital din Cluj-Napoca. Al doilea caz, raportat vineri seară, implică un elev din clasa a XII-a de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, care primește tratament la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie din Baia Mare.
Pentru a limita răspândirea bolii, echipe mixte de la DSP Maramureș și Cabinetul școlar al Colegiului Național „Gheorghe Șincai” au identificat și monitorizat contacții direcți ai elevului. Aceștia au fost supuși chimioprofilaxiei și au fost îndrumați către spitalele din Baia Mare și Vișeu de Sus. În plus, DSP a dispus dezinfecția colegiului și a căminului în care locuia elevul în termen de 24 de ore.
DSP Maramureș atrage atenția părinților să monitorizeze copiii pentru simptome precum febră bruscă, dureri intense de cap, grețuri, redoare de ceafă și erupții cutanate specifice (rash petesial/purpuric). Orice manifestare a acestor simptome necesită prezentarea imediată la Spitalul de Boli Infecțioase.
Suspendarea temporară a activităților fizice din școli este o măsură necesară pentru protejarea sănătății elevilor și a cadrelor didactice. Autoritățile îndeamnă comunitatea să respecte măsurile impuse și să acorde atenție semnelor de îmbolnăvire, pentru a preveni apariția altor cazuri.