
Liliana Lorintz, profesoară de matematică la Colegiul Național ”Lucian Blaga” din Alba Iulia, spune că un cadru didactic ar trebui să își înceapă drumul profesional de jos în sus.
Într-un interviu acordat publicației Alba 24, ea prezintă propriul exemplu: a debutat la catedră într-un liceu tehnologic, iar acum este profesoară într-una dintre cele mai prestigioase școli din județ, cu 28 de ani la catedră.
”Ar trebui să fie o condiție. Nu este bine ca, atunci când îți termini studiile superioare, să vii într-un colegiu de performanță. Eu cred că ar fi benefic pentru orice profesor să-și înceapă munca la catedră de jos în sus, nu invers. Eu, de exemplu, în primii trei ani am profesat la un liceu tehnologic din Sebeș. Dar să știți că am avut clase de liceu de zi, de profesională și de complementare. Și relația a fost foarte bună. Chiar am ajuns să am ca elevi copiii foștilor elevi”, spunne profesoara în interviul citat.
”Standardele ți le poți pune după nivelul clasei. N-am avut probleme cu promovabilitatea bacalaureatului și am avut elevi care s-au dus, după terminarea liceului tehnologic profil mecanică și au dat admitere serioasă la Politehnică la Timișoara și actualmente sunt ingineri”, adaugă cadrul didactic.
Profesoara Liliana Lorintz explică și ce înseamnă, din punctul său de vedere, a fi un profesor exigent:
”Sunt un profesor drastic. Drastic, din punctul meu de vedere, înseamnă să țin la anumite rigori. Adică să respect zilnic etapele unei lecții, în momentul în care închid ușa după mine, la terminarea orei, să-mi dau repede un feedback și o autoevaluare – îmi place ce am făcut sau nu îmi place, mai este de lucru acolo sau acolo. Și am avut și norocul, deși unii pot să îl considere ghinion, să avem elev propriul copil și de la el am primit cel mai bun feedback, în sensul că acasă îmi făcea niște corecturi.
Acasă eram mamă, la școală ersm profesor. Nu a fost o plăcere, dar poate a fost mai greu pentru el, și asta am aflat-o în decursul anilor, dar, dacă am reușit să fac performanță chiar cu copilul meu personal, m-am considerat împlinită din punct de vedere profesional.
Drastică sunt în sensul că în momentul în care predau, fac exerciții, am pretenția chiar să se învețe. Având în vedere că îi așteaptă un examen național, unde nota este foarte corectă, riguros dată, iar rigorile sunt tot mai mari și standardele tot mai mari.”
Interviul integral realizat de Alba 24 este disponibil aici:
Bla, bla…. Am început de la învățător un an, profesor gimnaziu, doi ani jumătate, apoi liceu tehnologic, de-abia la final liceu de top. Doamna știe ce înseamnă de jos? În plus, multe cursuri de formare (Franța, Anglia, Italia, Olanda, Finlanda, Belgia). Să menționez și experiența de mentor/meditator al colegilor de clasă la matematică și științe?