
Abilitățile elevilor români la științe, la finalul gimnaziului, se află în nefuncțională, arată raportul TIMSS 2023, publicat astăzi.
Potrivit studiului, elevii români de clasa a VIII-a au obținut un scor mediu de 466 de puncte. Limita dintre zona de abilități scălzute și cea intermediară este de 475 de puncte. România se situează pe locul 25 din 44 de țări analizate.
La nivelul clasei a IV-a, situația este mai bună, semn că, la fel ca la matematică, nivelul elevilor români intră în declin în timpul anilor de gimnaziu. La acest capitol, elevii români au obținut un scor mediu de 526 de puncte, care îi plasează în zona intermediară a abilităților. La această secțiune, România se situează pe locul 18 între cele 58 de țări evaluate.
Centrul Internațional de Studii TIMSS & PIRLS al IEA activează în cadrul Lynch School of Education and Human Development din Boston College și efectuează evaluări internaționale periodice comparative ale performanțelor elevilor la matematică și știință (TIMSS) și la lectură (PIRLS) în mai mult de 60 de țări. TIMSS (The Trends in International Mathematics and Science Study) și PIRLS (The Progress in International Reading Literacy Study) cuprind împreună ciclul de bază de studii pentru IEA – Asociația Internațională pentru Evaluarea Performanțelor Educaționale. Cu sediul central în Amsterdam și cu un centru important de prelucrare a datelor și cercetare în Hamburg, IEA efectuează studii internaționale comparative ale performanței studenților din 1959.
TIMSS și PIRLS permit țărilor participante să ia decizii bazate pe argumente științifice pentru îmbunătățirea politicilor educaționale. Unele dintre modurile în care guvernele și ministerele utilizează rezultatele TIMSS și PIRLS includ:
Măsurarea eficienței sistemelor lor educaționale într-un context global
Identificarea lacunelor în resursele și oportunitățile de învățare
Identificarea punctelor slabe și stimularea reformei curriculare
Măsurarea impactului noilor inițiative educaționale
Formarea cercetătorilor și a profesorilor în evaluare și evaluare
TIMSS și PIRLS colectează, de asemenea, date extinse despre factorii contextuali care afectează învățarea, inclusiv resursele școlare, atitudinile elevilor, practicile de instruire și sprijinul la domiciliu. Aceste informații pot fi examinate în relație cu performanța pentru a explora factorii care contribuie la succesul academic.