
Abilitățile la matematică și citire ale copiilor s-au „înrăutățit semnificativ” în majoritatea țărilor Uniunii Europene, prezentând un risc uriaș pentru cât de bine își poate alimenta economia viitoarea forță de muncă, potrivit unui raport privind ocuparea forței de muncă al Comisiei Europene.
Potrivit publicației Politico, ratele de subperformanță – atunci când elevii nu ating competența minimă – au crescut în ultimii 12 ani, cu o scădere dramatică a competențelor de bază în 2022, posibil ca urmare a închiderii școlilor din cauza pandemiei.
În prezent, UE este departe de obiectivul său de a reduce rezultatele insuficiente la 15% până în 2030, se arată în raport. Aproape unul din trei tineri de 15 ani nu are abilități de bază la matematică și unul din patru nu poate atinge nivelurile minime în citire și știință.
Raportul a evaluat aceste rezultate slabe ca fiind o amenințare la adresa productivității muncii și a competitivității pe termen mediu.
„Sistemele de educație și formare care funcționează bine și sunt eficiente sunt, prin urmare, esențiale pentru dotarea tinerilor și adulților cu competențe relevante pentru piața muncii pentru locuri de muncă de calitate, având în vedere transformările mari cu care se confruntă UE”, se arată în comunicat.
Roxana Mînzatu, vicepreședintele executiv al Comisiei pentru competențe, a declarat că cifrele arată pericolul ca tranziția verde și digitală „să ne lase cetățenii în urmă”.
Ratele de subperformanță la matematică sunt cele mai mari în Bulgaria, Cipru și România. Elevii mai săraci din UE se descurcă mult mai rău, aproape jumătate având performanțe slabe la matematică în 2022, „o creștere semnificativă de la 38,2% în 2018”, se arată în raport.
Dar declinul a lovit și copiii mai bogați, raportul semnalând lipsa de profesori calificați, „agravată în ultimii ani, printre altele, de pandemia COVID-19”.
ID 33490854 © Gajus | Dreamstime.com