Un copil educat este un om câștigat, Alătură-te comunității www.educatieprivata.ro și vei afla primul sau prima despre ceea ce te interesează : concursuri, olimpiade, baterii de teste, meditații sau despre activitățile de timp liber pe care le recomandăm.
Prin completarea datelor pentru Educație Privată ești de acord cu Termenii de Utilizare si Nota de Confidențialitate.
Alătură-te comunității cadrelor didactice www.educatieprivata.ro si vei avea acces la exemple de bune practici, invitații la seminarii și conferințe despre educație și anunțuri de carieră din țară sau stăinătate.
Prin completarea datelor pentru Educație Privată ești de acord cu Termenii de Utilizare si Nota de Confidențialitate
Un părinte informat se va înțelege mult mai ușor cu propriul copil. Alătură-te comunității de părinți www.educatieprivata.ro și vei primi informații despre sistemul de învățământ privat, alternativele educaționale, ofertele școlilor private, consursuri și olimpiade, meditații sau programele de pregătire anunțate de unitățile școlare partenere.
Prin completarea datelor pentru Educație Privată ești de acord cu Termenii de Utilizare si Nota de Confidențialitate
Elevii și preșcolarii din România vor rămâne fără suplimentul nutritiv de miere de albine în anul 2025, conform unui draft al proiectului de ordonanță obținut de HotNews.ro.
Această decizie face parte dintr-un pachet de măsuri de austeritate prevăzute în „ordonanța-trenuleț”, care are ca scop reducerea cheltuielilor publice. Pe lângă eliminarea mierii de albine, documentul include mai multe prevederi care afectează elevii, bugetarii și alte categorii sociale. Ordonanța este acum în lucru la Ministerul Finanțelor, fiind așteptată constituirea noului guvern pentru adoptarea acesteia, precizează HotNews.
Măsuri care afectează elevii și învățământul
Mierea de albine suspendată: Suplimentul nutritiv pentru preșcolari și elevi rămâne suspendat și în 2025.
Cuantumul minim al burselor: Bursele elevilor pentru anul școlar 2025-2026 vor rămâne neschimbate:
Bursă de merit: 450 lei/lună;
Bursă de reziliență: 300 lei/lună;
Bursă socială: 300 lei/lună;
Bursă tehnologică: 300 lei/lună.
Măsuri pentru bugetari
Salarii și sporuri înghețate: Salariile bugetarilor vor fi blocate până la adoptarea Legii plafoanelor, iar sporurile vor fi menținute la nivelul lunii decembrie 2024.
Munca suplimentară: Va fi compensată doar cu timp liber, fără plata orelor suplimentare.
Fără vouchere de vacanță: Bugetarii nu vor beneficia de vouchere de vacanță pe tot parcursul anului 2025. Această măsură se aplică inclusiv angajaților Radioului public și TVR, care nu vor putea acorda nici alte beneficii, precum bilete de valoare sau premii.
Concedii pentru personal militar și polițiști: Decontarea serviciilor turistice și compensațiile lunare pentru chirie vor fi menținute la nivelul din decembrie 2024.
Eșalonarea drepturilor salariale: Plata sumelor stabilite prin hotărâri judecătorești definitive va fi eșalonată pe mai mulți ani (5% în primul an, 10% în al doilea, etc.).
Măsuri economice și administrative
Blocarea angajărilor: Instituțiile publice nu vor mai organiza concursuri pentru posturi vacante, iar salariile vor trebui finanțate exclusiv din bugetele aprobate.
Reducerea cheltuielilor: Autoritățile publice nu vor putea cumpăra mașini sau mobilier în 2025, cu excepția situațiilor speciale.
Pensiile: Valoarea punctului de referință rămâne la 81 lei, până la aprobarea bugetului asigurărilor sociale pentru 2025. Pensiile speciale pentru primari și șefi de consilii județene se amână până în 2026.
Suspendarea unor proiecte: Termenul pentru înființarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier este prorogat până la 31 decembrie 2025, iar Agenția pentru Calitatea Marketingului Produselor Agroalimentare va fi amânată până la 1 ianuarie 2026.
Impactul asupra cercetării
Restricții pentru institutele de cercetare pe pierderi: Acestea nu vor putea depăși numărul de personal și cheltuielile salariale din anul precedent, cu excepția cazurilor de extindere a activității.
Institutele cu profit: Vor putea majora cheltuielile de personal doar proporțional cu crețterea productivității muncii.