18 copii din Iași au ajuns la spital cu răni grave cauzate de petarde

Photo 205063349 / Petard © Infinitum Produx | Dreamstime.com

Un număr alarmant de 18 copii au ajuns la Spitalul pentru copii „Sf. Maria” din Iași, după ce au suferit răni grave sau arsuri cauzate de petarde. Unora dintre ei, exploziile le-au amputat degete sau chiar palma. Peste 120.000 de persoane au semnat o petiţie pentru interzicerea comercializării pocnitorilor.

Cele 18 vitime, cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani, au fost înregistrate într-un interval de doar șase zile.

„De pe 30 decembrie 2024 și până în prezent s-au prezentat 18 pacienți cu arsuri și traume de mână sau faciale cauzate de petarde”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Cătălina Ionescu, pentru Agerpres.

Din păcate, pentru unii dintre acești copii, explozia petardelor a avut consecințe grave, precum amputarea degetelor sau chiar a palmei.

Cel mai recent caz internat este al unui băiat de doar 11 ani, provenit din mediul rural, care a suferit arsuri de gradul I și II pe față, gât și mâini, după ce a turnat benzină peste o petardă care a explodat.

Petiție împotriva petardelor

Peste 120.000 de persoane au semnat petiţia Declic, până la 5 ianuarie 2025, prin care cer Guvernului României interzicerea comercializării petardelor şi utilizării lor de către persoane fizice.

„Petardele nu doar că pun în pericol vieţile oamenilor şi pe ale animalelor, dar şi poluează masiv. Monitorizările arată că poluarea aerului atinge niveluri record în perioada Crăciunului şi Revelionului. Trebuie să spunem stop acestui obicei toxic,” a declarat Anduţa Karetsou, campaigner Declic, potrivit News.ro.

În petiție se arată că tragediile se repetă în fiecare an, iar mulţi oameni îşi pierd mâinile, ochii sau chiar viaţa din cauza petardelor.

În ultima lună, mai mulţi copii au fost mutilaţi, iar animalele fug de acasă, terorizate de zgomote. În plus, de Crăciun şi Revelion, poluarea aerului atinge niveluri record, potrivit Agenţiei de Protecţie a Mediului.

Petiţia Comunităţii Declic vine ca urmare a „lipsei de interes a poliţiei, care lasă la liber pertardele şi artificiile în perioada sărbătorilor de iarnă”, deşi legea prevede sancţionarea celor care le folosesc.

„De aceea, doar interzicerea comercializării petardelor pentru publicul larg ar putea opri acest fenomen alarmant, tolerat în mod inexplicabil de angajaţii ministerului de Interne. În noaptea de Revelion, dispeceratul 112 primeşte peste 20 de apeluri pe minut, peste 1300 dintre ele legate de accidente provocate de petarde, potrivit STS. Sute de animale fug sau suferă atacuri de panică din cauza zgomotului, iar poluarea aerului atinge, potrivit ANPM, niveluri record în această perioadă”, se mai arată în comunicatul citat.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.