Se dă, se dă titularizarea. Bine ar fi s-o scoată definitiv sau măcar s-o rectifice

Se dă titularizarea

de Cristina Novac, profesor pentru învățământul preșcolar

Citesc peste tot aproape că nu se mai dă “titularizarea”, eu nu mai participam indiferent…profit de cei șase ani, conform metodologiei. Am dat-o în ‘2023.
Și este oricum un fel de alba-neagra dar la alt nivel, mai legal așa. 😆
Se dă, se dă titularizarea.
Bine ar fi s-o scoată definitiv, e un examen complet inutil. Sau măcar s-o rectifice: metodică și pedagogie, atât.
Fiindcă din acest motiv nu știu educatoarele ce au de făcut la sala de grupă, tocesc la limba și literatura română, în loc să se focuseze pe metodică și pedagogie.

 

O bătaie de joc pe față acest examen-concurs, respectiv titularizarea. Doar că “țip” singură ca nebuna și nu aud decât câțiva. Și apoi, culmea, din ce în ce mai multe persoane care nu știu ce au de făcut la sala de grupă, sala de clasă. Folosește? Nuuuu! Ne țin ocupate, atâta tot, cu altceva, decât ce ar fi imperios necesar.

 

Atașez mai jos 👇 ce trebuie făcut pentru a continua pe post, fie și unul rezervat. E dreptul fiecăruia, personal, am decis să profit de el, oricum nu doresc să lucrez în altă parte. Aici sau mă focusez către altă meserie, renunț la învățământ.
Am spus-o de anul trecut tuturor. Și o repet și anul acesta. Am ales învățământul pentru a fi aproape de ai mei copii și pentru a arăta că se poate și în rural, oricât de lipsită de modestie aș putea părea.
Mă încadrez la ART.63, candidat cu Defintivat promovat, se poate depune această cerere și dacă nu ai definitivatul, însă condiția este promovarea acestuia…pe înțelesul tuturor celor interesați:
👇

 

Cerere de prelungire a contractului individual de muncă (Continuitate)
🔜 Perioadă de depunere la ISJ:
🔴 24, 25 și 28 Aprilie 2025-Continuitate cu art. 63 (medie peste 7, candidat cu Definitivat promovat sau înscris la Definitivat 2025)
🔴 5-16 Mai 2025-Continuitate cu art. 87 (medie între 5 și 7 cu sau fără Definitivat sau medie peste 7, candidat fără Definitivat/neînscris la Definitivat 2025)
✅️ La finalul Cererii se află lista documentelor necesare la dosar!
🔰 Cererea către CA-ul unității de învățământ, în vederea obținerii acordului/acordului de principiu pentru Continuitate, se depune la secretariat în perioada 15-16 Aprilie 2025! Va fi o cerere tipizată sau scrisă de mână, diferită de aceasta, adresată Conducerii unității de învățământ!

16 comments

  1. Viorela spune:

    Buna seara. Ma ajutati va rog unde gasesc in metodologie cati ani la rand pot folosi nota de la titularizare? Am tot cautat , dar fara nici in rezultat. Am dat titularizarea in anul 2022 si am obtinut minim 5. Sunt fara definitivat. Va mulțumesc

  2. Marta Maria spune:

    Bună seara! Eu am media peste 7 din snul 2022, ma încadrez ptr continuitate? Va mulțumesc ptr răspuns!

  3. Marian spune:

    Titularizarea trebuie câștigată! E foarte buna! Nu poate veni orice neavenit in învățământ, care a terminat un liceu agricol, urmat de o facultate de 3 ani fara o ora de practica la clasă…De aceea, a scăzut nivelul la clasa și copiii nu sunt învățați nimic… pentru că profesorii sunt f nepregătiți…cei care intra in sistem…Apoi, ne miram de ce? Pai, d aia! Pentru că cei care vor sa devina profesori și vor sa se furișeze in sistem, care au în mâna soarta a zeci de copii, nu s în stare să ia un 5 la titularizare… Trebuie lăsată titularizarea exact așa cum este ! Nu l luați, stați acasă sau in agricultura la pepeni…nu oricine, poate deveni profesor…e simplu! F simplu! Învățământul românesc trebuie ridicat, nu scăzut sub nivelul mării! 👎👎👎👎👎

  4. Vasile Octavian spune:

    Examenul de titularizare a mai fost desființat, iar responsabilitatea a picat asupra școlilor. Când a ajuns Iohannis președinte, primul lucru care l a făcut a desființat aceasta. Nu poți in Romania, Intr o țară de hoți și toparlani sa acorzi responsabilitatea asupra școlilor. De ce ? Simplu. la sfântu așteaptă o să mai prindeți voi post. Totul o sa fie la cel care dă mai mult, o să fie la cel care cunoaste mai mult. Este foarte greu sa convingi tu directorul de la Toparlanearii din deal sa fie corect. Ala în viața lui nu o sa realizeze un contract corect. O să vedeți voi haos.

  5. Aura spune:

    Imi plac enorm solutiile celor care nu obtin ceva: renuntarea la „piedici”. Cati dintre absolventii de liceu nu-si doresc renuntarea la BAC? Cati dintre cei care nu intra la o facultate nu sustin ca studiile superioare sunt inutile? Cati dintre cei care pica un examen pe post nu striga in gura mare ca se intra pe pile?

  6. Sanda spune:

    Nu se poate fără titularizare.!!!Atunci sa se scoată și rezidentiatul și sa se poată angaja oricine :cu sau fără pregătire în domeniu. Să angajeze șeful de secție sau managerul de unitate după bunul plac.🤸‍♀️🤸‍♀️🤸‍♀️

  7. Lucaci Ion spune:

    Cum sa desfințezi tutularizarea?Asa sa desfintam si rezidentiatul la doctori,examul la magistratura la judevatori procurori.Titularizarea este primul.pas spre invatamant!Daca ne numesc directorii o sa fie toti pilosii profesori.

  8. Ursales spune:

    Examenul de titularizare nu trebuie scos, deoarece e singurul examen corect, chiar daca este greu. Trebuie să rămână în firmă actuală.

  9. Hellen spune:

    Ce v-ați mai freca unii mâinile să se scoată titularizarea! La munca, nu la speculat și combinații! Unii am petrecut 8-10h pe zi, cu pauze aferente pentru odihna și masa, atunci când ne-am pregătit pentru acest concurs. Am făcut acest lucru în fiecare vară, ani la rând, pentru a câștiga statutul de titular. Vreți voi și directorii voștri să se scoată titularizarea, să-și aducă unii pilele și cunoștințele, de parcă ceea ce se poate face, nu se face oricum: condiții specifice, detașări în interesul învățământului, ore și posturi nepublicate la etapele naționale.

  10. Claudia Otilia Stamate spune:

    Și eu sunt de acord cu titularizarea la nivel național, întrucât în zilele de astăzi totul este politizat, totul este colorat iar cine va da m-ai mulți bani 💸💸 vor primi post în învățământ.
    Așa ai dat un examen la nivelul Educației și de bine de rău tot obții un post.
    Mai ales că după noua metodologie a mișcării personalului didactic de pe data de 08.01.2025 cadrele didactice aflate la catedră și vor să funcționeze până la vârsta de 70 de ani sunt obligați să depună miercuri cerere de continuitate la secretariatul școlilor.
    Ce față m-ai face acel cadru didactic la 70 de ani la generația de astăzi????

  11. Corina Vlad spune:

    Dacă nici acest examen de titularizare nu va mai exista, va fi vai și amar de învățământul românesc. Atunci chiar că va ajunge oricine în această branșă. Și așa de câțiva ani, se depun dosare peste dosare la ISJ-uri de persoane care au lucrat în comerț la supermarket, au pus marfa pe rafturi și acum vor să fie profesori la clasă, că cică se poate. Sau îngrijitoare, femei de serviciu din școli și grădinițe, toate vor să fie dascalite, că nu-i mare lucru.
    Doar acest examen ne mai poate departaja de toți doritorii fără școală.
    Și tocmai că nu limba și literatura română pun bețe în roate la acest examen, ci metodica și pedagogia.
    Așa că lăsați titularizarea în continuare, e o sită care cerne ce trebuie și ce nu trebuie în acest sistem!

  12. CODRUȚA spune:

    Scriu acest comentariu atât în calitate de director al unui liceu din mediul urban cât și în calitate de profesor care a fost suplinitor 20 de ani ( o experiență personală/ profesională care m-a marcat, cu examene la intervale de câte trei ani și note de minim 7, deci de titularizare, dar fără a mă putea titulariza din cauză că „cineva” din minister a considerat că pe disciplinele tehnologice nu se pot face titularizări). Precizez că în decursul a 10 ani de la intrarea în învățământ am obținut toate gradele didactice, am fost chiar metodistă după obținerea gr. I și am coordonat practica pedagogica a studenților de la Politehnica. Cred ca este suficient pentru dovedi că revolta mea a fost extrem de mare și aș putea spune, îndreptățită.
    Sugerez însă să privim lucrurile obiectiv și să nu ne lăsăm influențați de experiențele personale.
    1. Dacă angajarea cadrelor didactice ar fi lăsată la decizia unității școlare, mă refer CA din componența căruia face parte și directorul școlii, de cele mai multe ori și directorul adjunct, aș zice că o echipă manageriala cu capul pe umeri nu și-ar permite să angajeze preponderent pe „pile” , „culoare politică” și „plicuri”. Poate doar dacă ar dori sa facă rău reputației școlii și elevilor, ar da dovada de o crasă inconștiență și ar avea o lipsă imensă de discernământ. Cam ce scor ar avea acea școală?
    2. Examenul de titularizare are beneficiile lui, însă ar trebui revizuit: programa adaptată, bibliografia revizuită la max 3 ani (eu am avut bibliografie care cuprindea manuale/cursuri apărute la doi ani după ce m-am născut cam toată perioada în care am dat examen de titularizare) și da, ar trebui să se dea Pedagogie și Metodică, eventual exemplificarea unei metode moderne în predarea disciplinei corespunzătoare calificării.
    3. Să ne ferim de obiceiul împământenit de a generaliza și a-i băga pe toți în aceeași oala.
    Dacă suntem cadre didactice se presupune că facem și educație, dacă facem și educație ar trebui să dăm un bun exemplu și în primul rând să discernem când, unde și cum ne exprimăm. Uneori, dacă nu ținem cont de aceste lucruri, jignim o întreagă categorie profesională și poate chiar pe cea căreia îi aparținem.

  13. Constanța Tănăsescu spune:

    Înțelegem tinerii cărora le este dificil să intre în sistem și se simt frustrați oarecum văzând titularii care au o oarecare liniște, DAR: 1. Aceștia trebuie să știe că și noi, cei care acum suntem titulari ai sistemului de învățământ, am trecut prin aceleași momente dificile. 2. Posibil ca unii ( puțini la număr ) dintre cei care sunt titulari ai sistemului, cu sau fără gradele didactice luate, văzându-se cu sacii în căruță, nu-și mai dau același interes la catedră. Numai că prntru aceștia nu trebuie renunțat sub nici o formă la titularizare ! De ce ? Simplu: 1. uitați-vă la cei care nu sunt titulari și care vin pentru un an într-o școală : mulți, foarte mulți dintre aceștia nu-și dau delic interesul, tocmsi pentru că ei nu au nici o siguranță că anul viitor vor mai fi ín aceeași școală. 2. Ce este rău în a avea oameni care să aibă liniștea și siguranța continuității la catedră în aceeași școală ? ! ? ! ? 3. De foarte multe ori, un director de școală nu poate solicita la diverse activități ( examene, concursuri, activități extrașcolare, excursii ), în week-end, cadrele didactice netitulare tocmai pentru că sub diverse motive, acestea nu răspund acestor solicitări din motivele enumerate anterior, cei care se implică în aceste situații, fiind tot titularii. . . Concluzie : Lăsați-ne să avem, măcar acum, după 35 de ani, o oarecare stabilitate în sistem, căci ne-am săturat cu vârf śi îndesat de schimbările cu care vine orice alt nou ministru pentru simplul motiv că așa a văzut el în mai știu eu ce țară, sau pentru câ așa îi coace mintea lui.

  14. Laura spune:

    E mai greu sa inveti pt titularizare, care este un examen corect in opinia mea, si e mai simplu sa dai o spaga unui director sa te angajeze. Sa vezi atunci pile si nepotisme.!!!

  15. Alina spune:

    Daca se desființează titularizarea, directorii scolii își vor alege oamenii lor. După încheierea mandatului, alt director, va alege alți profesori și obținem tot așa. Mai rău că la titularizare sau că la suplinire. Iar un drept câștigat, adică titulatura, nu îți poate fi luat!

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.