Despre legătura dintre sport și școală – sfatul prof. Flavian Georgescu

Despre legătura dintre sport și școală

Profesorul Flavian Georgescu, antrenor de olimpici la matematică și fost olimpic național, le oferă părinților, cadrelor didactice și elevilor sfaturi despre cum să abordeze relația cu școala, cum să se raporteze la performanțele academice și la momentele importante din parcursul școlar.

Mai multe despre centrul de pregătire Mate Performanță, aici.

 

            Astăzi voi vorbi despre legătura dintre școală și sport. Există oare vreo conexiune între capacitățile intelectuale ale elevului și abilitățile sale sportive?

            M-am gândit să abordez acest subiect deoarece există o grămadă de școlari care practică sporturi de performanță, însă la școală trăiesc o adevărată dramă. Îmi spunea o mămică zilele trecute că fetele ei sunt ambele sportive… cea mică este gimnastă și cea mare tenismenă. Îmi povestea cât de dificilă a fost toată perioada școlarizării. Copilele nu au fost niciodată înțelese, făceau ore întregi de antrenamente în fiecare zi, veneau la școală după victorii la concursuri și erau ascultate la anumite materii imediat parcă să li se facă în ciudă și să li se evidențieze faptul că au participat la olimpiade sportive, deci au pierdut timp de învățat.

            Dragii mei, matematica e un sport al minții, șahul e un sport al minții, disciplinele școlare în general reprezintă un sport al minții. De ce credem atunci că voleiul, fotbalul, tenisul, handbalul sunt activități care vin în contra educației școlare? Nu este așa. Să nu mai spun, că sportul necesită gândire, un anumit tip de inteligență, utilizează strategii. Toate acestea fac apel la conexiunile noastre neuronale. Ori la școală ne dezvoltăm aceste conexiuni. Sportul nu vine în contradicție cu ceea ce școala își propune să ne învețe. Și aici unul dintre argumentele majore este că printre disciplinele școlare se numără educația fizică.

            Știți expresia minte sănătoasă într-un corp sănătos? Este total ineficient să ne concentrăm atenția numai și numai asupra materiilor teoretice. Un copil trebuie să se dezvolte multilateral. Pentru sănătatea lui fizică, dar și emoțională, recomand din tot sufletul ca elevii să facă mișcare. Și cât este de frumos dacă poți descoperi un sport care cu adevărat să îți placă, să performezi, să obții rezultate și să te ajute să îți crească stima de sine…

            Dintr-un alt punct de vedere, să ne aducem aminte de copilăria noastră. Ce ne spunea doamna învățătoare când ne vedea obosiți, pleoștiți, lipsiți de interes… copii… toată lumea în picioare, mâinile în față, 10 genoflexiuni. Și cum ne învioram noi după aceea? Cum ne revenea cheful și ne creștea eficiența în rezolvarea sarcinilor? Ce ne arată asta? Că sportul este extrem de util și în momentele când suntem într-o perioadă mai puțin productivă. Sportul ne revigorează și ne crește capacitatea de concentrare.

            Am auzit vorbindu-se despre sportivi că nu au abilități de comunicare, că  li se împleticesc cuvintele în gură, că nu leagă corect propoziții și câte și mai câte. Dezmint aceste informații. Da, poate sunt și astfel de persoane, dar populația României are un procent îngrijorător de analfabeți funcțional. Și nu sunt sportivi. Ascult cu atâta bucurie discursurile performerilor noștri la competițiile internaționale și chiar sunt șocat de cât de frumos vorbesc. Parcă îmi reînvie mândria că sunt român.

            Și pentru a încheia acest subiect, haideți să fim conștienți de un lucru. În orice domeniu, performanța înseamnă investiție în timp și în consecință mai puțină vreme de alocat altor activități. De aceea, este firesc ca orice performer să neglijeze într-o anumită măsură unele aspecte uzuale pentru oamenii de rând și atunci acestea pot fi privite drept mici ciudățenii.

            Dragii mei, încurajez elevii să facă sport. Încurajez părinții să îi susțină să își descopere sportul potrivit. Încurajez profesorii să aprecieze efortul depus de către toți sportivii. Ne place să aplaudăm performerii noștri când vin în țară cu rezultate deosebite, dar câtă muncă stă în spatele unor astfel de victorii? De câtă îngăduință au avut nevoie din partea dascălilor lor? Eh… și noi trebuie să le fim alături elevilor în momentele critice în care ei au atâta nevoie de susținerea noastră.

            Nu voi uita niciodată momentul când o colegă de a mea din școala generală, a venit la ora de dirigenție după o mare competiție câștigată la volei. Doamna dirigintă a așteptat-o cu un buchet de flori în aplauzele tuturor colegilor. A fost o sărbătoare acea oră. A fost o lecție pentru noi toți. Este extrem de important să ne susținem elevii noștri în toate activitățile lor educative.

 

Conținutul acestei rubrici este disponibil si în format audio, pe canalul de YouTube Național FM Romania. Emisiunea este difuzata la radio, in fiecare miercuri si vineri de la ora 12:50 si 18:50.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.