Consilier școlar: Învățarea prin intermediul telefonului a devenit o normă

Photo 198558744 © Tomasz Smigla | Dreamstime.com

Consilierul școlar Atena Ulmeanu atrage atenția asupra faptului că învățarea prin intermediul telefonului mobil sau al altor dispozitive electronice a devenit o normă, cu implicații semnificative asupra dezvoltării copiilor.

„Unul dintre efectele pandemiei este că am normalizat procesul de învățare prin intermediul telefonului, odată cu școala online. Iar noi, oamenii, învățăm foarte mult prin imitație. În mediul online, copiii asistă la diverse forme de violență pe care o imita în cadrul școlar. Diferența este că un copil nu are capacitatea de a discerne între ce este bine și ce este rău atunci când învață prin imitație”, explică Atena Ulmeanu pentru Gazeta de Sud.

De la accesul nefiltrat la conținut dăunător până la dificultatea de a menține atenția într-un mediu digital suprasaturat de stimuli, efectele sunt profunde. O altă problemă majoră identificată de consilierul școlar este senzația copiilor că nu sunt iubiți.

„Părinții nu conștientizează că majoritatea problemelor pleacă din mediul familial, iar copiii vin cu ele apoi în mediul școlar. Am foarte multe cazuri de violență domestică, sunt copii care recurg de multe ori la gesturi extreme pentru că nimeni nu stă să îi asculte. Simplul fapt că stau și îi ascult 30 sau 50 de minute, pentru ei înseamnă enorm. E bine să avem fiecare timp să îl ascultăm pe cel de lângă noi. Pentru că aceşti copii vin şi spun «Nu are cine să mă asculte. Nu mă iubește… Nu am curaj să le spun părinților». De aici pleacă o serie de probleme”, mai spune Atena Ulmeanu.

Consilierul școlar subliniază importanța dialogului în familie și nevoia ca adulții să acorde timp real copiilor pentru a le înțelege preocupările.

Provocările în integrarea copiilor cu CES

Atena Ulmeanu se ocupă și de copiii cu cerințe educaționale speciale (CES), un alt domeniu care ridică dificultăți, mai ales în relația cu părinții. Mulți refuză să accepte recomandările specialiștilor și neagă existența unor probleme care necesită intervenții specifice.

„Încerc să le explic că dacă neagă problema nu înseamnă că ea nu există. M-am trezit inclusiv cu reclamații. Știu că sunt costuri, și eu am suportat costuri în ceea ce privește sănătatea, dar trebuie făcute anumite lucruri pentru că aceşti copii chiar pot fi integrați. Se pot crea lucruri extraordinare şi sunt destule exemple de copii cu CES care participă la practică, la tot felul de activităţi, care sunt integraţi social”, a explicat Atena Ulmeanu.

Consilierul școlar consideră că educația trebuie să se adapteze realităților actuale, iar părinții și profesorii trebuie să conlucreze pentru a ghida copiii într-un mediu sigur, în care să se dezvolte armonios.

1 comment

  1. Ana Hăidăuțu spune:

    Astăzi, părinții au nevoie de o educație din perspectiva Poruncii ,,Respectă tatăl și mama” sau Menirea de a fi părinți. De asemenea sunt de observat Legile naturii: Legea mișcării(fizic-suflet), Legea cauza-efect, Legea Asemănării. Atât în natură cât și uman Legile sunt aceleași diferă specia! Altfel, sunt de revizuit Conceptele umane materialiste despre: ordine, harnicie, ascultare, a fi demn de incredere, punctualitate, libertate, conducere, fericire, ajutor, recunoștință, bucurie, pace!

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.