
Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal, a publicat o scrisoare deschisă în care denunță atitudinea politicienilor față de instituțiile culturale din România. Acesta a criticat dur modul în care Mihail Neamțu a condus audierea din Parlamentul României, calificând-o drept o „rușinoasă audiere de tipul inchiziției”.
Reacția este legată de investigația privind transferul artefactelor de la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) la muzeul din Assen, Olanda, în cadrul expoziției „Dacia! Regatul aurului și argintului”.
Chituță atrage atenția asupra lipsei de investiții în instituțiile muzeale din România, precizând că angajații din domeniul cultural lucrează în condiții precare, cu salarii mici, în timp ce politicienii tratează cu superficialitate acest sector.
„Observ acum că noi, cei care avem răspunderea faţă de patrimoniul cultural naţional (atât de iubit de unii politicieni, care nu au mai vizitat un muzeu din clasa a II-a), facem eforturi uriaşe şi lucrăm în condiţii din cele mai puţin sănătoase datorită soluţiilor şi a patrimoniului, noi suntem cei care astăzi suntem puşi la zid şi fără drept de apel loviţi cu pietre. Ruşinoasa audiere de tipul închiziţiei sau a procuraturii staliniste din cadrul Parlamentului României, conduse de Mihail Neamţu este un exemplul al faptului că lipsa investiţiei în muzee a făcut ca astăzi aceştia să ajungă în funcţie datorită unor mii de voturi. Da, stimaţi inchizitori, şi noi strigăm în numele celor zeci de mii de români şi vizitatori care sunt deranjaţi de faptul că nu putem avea muzee moderne, să avem spaţii mai mari, să expunem mai multe piese din patrimoniul naţional, să facem evenimente mai bune, să fim deschişi şi luni şi marţi, să oferim cercetătorilor informaţii şi dovezi. Muzeele sunt singurele instituţii care oferă gratuităţi, care sunt întotdeauna deschise la vizitele oficiale, care prezintă istoria ţării!”, afirmă managerul într-un mesaj publicat pe Facebook, potrivit News.ro.
Managerul Muzeului Național Brukenthal a comparat situația muzeelor românești cu cea a British Museum, punctând discrepanțele uriașe între bugetele alocate. British Museum are un buget de peste 100 de milioane de lire sterline, dintre care peste 50 de milioane sunt destinate cercetării și conservării.
„În România, Muzeul Național Brukenthal are o subvenție de doar 2,5 milioane de euro și zero investiții în restaurare și modernizare. Cu toate acestea, atrage anual aproape dublul populației orașului Sibiu în vizitatori”, explică Chituță.
Managerul anunță că anul acesta Muzeul Național Brukenthal va aduce în premieră națională lucrarea „Leda și lebăda” atribuită lui Leonardo da Vinci, iar în 2026 va fi expusă o lucrare a lui Rafael. Aceste expoziții sunt realizate în parteneriat cu Galeria Borghese din Roma, iar Chituță speră ca evenimentele să beneficieze de sprijinul autorităților.
„Nu vom aduce printuri și replici, ci opere autentice. Rămâne de văzut dacă politicienii vor susține aceste demersuri cu același zel cu care critică muzeele”, subliniază acesta.
Alexandru Chituță își încheie scrisoarea cu un mesaj direct către politicieni: „L-ați menționat în încheierea audierii din Parlament pe Sf. Grigorie de Nazianz sau Teologul. Noi cei din Sanctuarul muzelor suntem asemenea Sfântului Grigorie și urmărim prin cuvântările noastre să stabilim o normă. Deocamdată dumneavoastră și colegii participanți la audieri ați dat dovadă că sunteți „eretici” în materie de patrimoniul cultural național, de expunerea și valorificarea acestuia! Aveți grijă, Scriptura ne arată că din mândrie și autosuficiență căderea este inevitabilă!”
Managerul Muzeului Național Brukenthal îndeamnă la responsabilitate și la o schimbare reală în abordarea față de patrimoniul cultural național.
Managerul demis al MNIR: Nu mi s-a indicat nicio încălcare a legii