Serbia reduce la jumătate taxele de înscriere la universitate, ca răspuns la protestele studenților

imagini din 12 ianuarie, YouTube

Guvernul din Serbia reduce la jumătate taxele de înscriere la universitate, ca răspuns la protestele studenților, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Decizia a fost luată după ce bugetul pentru învățământul superior a fost majorat cu 100 de milioane de euro, o măsură care vine ca răspuns la revendicările studenților care manifestă de săptămâni. Această creștere bugetară face parte dintr-un pachet mai larg de cerințe ale protestatarilor, care au ieșit în stradă în urma tragediei de la gara din Novi Sad, unde 15 persoane și-au pierdut viața la 1 noiembrie 2023, după prăbușirea unei părți a acoperișului, deși gara fusese recent renovată.

Protestele studențești au început ca reacție la tragedia de la Novi Sad, care a scos la iveală probleme legate de corupție și de gestionarea defectuoasă a proiectelor de infrastructură în Serbia. Mii de persoane au ieșit în stradă aproape zilnic, cerând nu doar responsabilizarea celor implicați în accident, ci și reforme în sistemul de învățământ și justiție. Studenții au formulat patru revendicări principale:

  1. Creșterea bugetului pentru învățământul superior cu 20%.
  2. Publicarea tuturor documentelor legate de renovarea gării din Novi Sad.
  3. Arestarea persoanelor suspectate de agresări împotriva studenților și profesorilor în timpul protestelor.
  4. Renunțarea la urmărirea penală a studenților arestați în cadrul manifestațiilor.

Măsurile anunțate de guvern

Ministrul de Finanțe, Sinisa Mali, a anunțat pe Instagram că guvernul a reușit să aloce fonduri suplimentare pentru învățământul superior fără a fi nevoie de o reechilibrare bugetară majoră. „Fondurile vor servi la reducerea cheltuielilor de școlarizare a studenților la 50%”, a declarat Mali. Această măsură urmează să aducă un mare ușurari pentru studenți, care se confruntă cu costuri ridicate de înscriere și întreținere în timpul studiilor.

În plus, președintele Aleksandar Vucic a anunțat miercuri grațierea a 13 persoane arestate în cadrul protestelor, iar autoritățile au promis că vor publica documente relevante legate de renovarea gării din Novi Sad. De asemenea, zeci de anchete au fost deschise împotriva persoanelor suspectate de agresări împotriva protestatarilor.

Deși nu făcea parte din cerințele studenților, demisia prim-ministrului Milos Vucevic a marcat, marți, un alt moment important în contextul protestelor. Doi miniștri din guvernul său, cei de la Transporturi și Comerț, demisionaseră deja în urma presiunilor publice.

Sinisa Mali a susținut că toate cele patru revendicări ale studenților au fost îndeplinite, însă protestatarii rămân sceptici. Mulți dintre ei consideră că măsurile anunțate sunt doar pași preliminari și că este nevoie de reforme profunde pentru a combate corupția și pentru a asigura transparența în administrația publică.

Profesorii, solidari cu elevii și studenții. Şcolile din Serbia s-au închis în semn de protest

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.