
Atitudinea părinților
Profesorul Flavian Georgescu, antrenor de olimpici la matematică și fost olimpic național, le oferă părinților, cadrelor didactice și elevilor sfaturi despre cum să abordeze relația cu școala, cum să se raporteze la performanțele academice și la momentele importante din parcursul școlar.
Mai multe despre centrul de pregătire Mate Performanță, aici.
Astăzi vom discuta despre cum influențează atitudinea părinților comportamentul elevilor la școală.
Am ales să discut despre această temă deoarece vreau să trag un semnal de alarmă tuturor părinților. Dragi mămici, dragi tătici… Știu că vă iubiți enorm copiii… Știu că ați face orice pentru aceștia… e clar că orice acțiune ați demara pentru propriii copii ar fi dintr-o dragoste imensă pentru aceștia. Numai cine nu e părinte, nu își dă seama că atunci când suferă cel mic, suferi și tu pentru el. Orice durere a copilului este și durerea mamei. Copiii noștri sunt bucățică din noi, este firesc ca trăirile lor să fie și trăirile noastre, până la un anumit punct.
De aceea, este esențial să știm că tot ceea ce exprimăm acasă verbal sau non verbal este preluat mai de parte de către copii și mai mult decât atât, la școală, elevii se vor comporta cu profesorii lor fix conform atitudinii părinților. Elevii vor avea o atitudine față de procesul de învățământ conform cu ceea ce le este transmis de acasă.
Să nu facem greșeala să le vorbim copiilor urât despre importanța școlii, despre cadrele didactice, despre anumite discipline… Și știți de ce? Pentru că tot copiii noștri au de suferit apoi. Ei vor fi priviți ca fiind nedisciplinați…dar asta e cea mai mică problemă. Buba este că nu vor mai avea nicio motivație intrinsecă de a învăța, își vor pierde respectul față de cadrele didactice și câte și mai câte.
Pe bună dreptate, o să spuneți… păi cum să tolerez toate nedreptățile care i se fac copilului meu? Dragii mei, deși de multe ori, acestea nu sunt nedreptăți, ci neacceptarea unor realități, neputințe, frustrări personale, există situații și nu puține în care aveți perfectă dreptate. Se întâmplă lucruri de netolerat. Simțiți nevoia ca cineva să ia măsuri. Așa este. Dar aici nu vorbim despre dreptate, ci despre imaginea pe care o afișăm ca părinți în fața copiilor noștri. Nu este în regulă să le pătăm imaginea școlii din cauza unor evenimente nefericite, dar trecătoare. Este normal să nu ne lăsăm călcați în picioare, este chiar indicat să le arătăm copiilor că nu este în regulă să nu intervii atunci când suferi un abuz sau o nedreptate. Dar, noi acasă trebuie să le inducem copiilor noștri sentimentul că școala este locul unde ei se educă, unde se pregătesc pentru viață. Trebuie să le explicăm de ce este importantă școala, care sunt consecințele procesului educațional. Ar fi de dorit să fim un model pentru ei în acest sens. Și poate ne este greu de multe ori, dar nu avem alternativă dacă ne dorim să creștem o generație demnă pentru o societate educată.
Concret, ce avem de făcut? Să vorbim frumos despre școală? Să ne abținem de la cuvinte nepotrivite atunci când ne enervăm? Nu doar! Copiii noștri preiau întreaga noastră stare. Ei simt trăirile noastre prin porii lor, prin aerul pe care îl respiră. Degeaba tăcem din gură dacă gesturile, acțiunile, mimicile noastre exprimă tensiune. Copiii au nevoie de un întreg climat propice pentru a se simți confortabili.
Gândiți-vă cât de mult timp petrec copiii noștri la școală, cât timp lucrează acasă pentru efectuarea temelor? Dacă tragem linie, poate peste jumătate din timpul zilei, un școlar îl petrece învățând. Și atunci, dacă universul în care trăiește atâtea zeci și sute de ore este școala, haideți să îi creăm un mediu propice, o stare emoțională adecvată… copilul trebuie să simtă că este apreciat pentru ce face, să vadă consecințele efortului depus.
De multe ori, elevii vin la școală parcă montați împotriva sistemului, împotriva dascălilor, reticenți, demotivați… oare de unde capătă aceste deprinderi? Evident că la această vârstă, de la noi părinții. Dacă noi vorbim de rău în fața copiilor despre profesorul de istorie, credeți că aceștia îl vor mai respecta vreodată? Cum credeți că se vor comporta la ora de istorie? Ca la o oră neimportantă petrecută împreună cu un dascăl care nu merită ascultat. Iar rezultatele vor fi în consecință.
Sigur că, eu sunt primul care observ atâtea lucruri ce necesită schimbate, atâtea reforme mult așteptate… înțeleg perfect frustrările și neajunsurile părinților și ale elevilor. În primul rând, școala trebuie să ofere ceea ce copiii au cu adevărat nevoie. Însă vreau să cred că ne aflăm în direcția cea bună. Fiecare dintre noi trebuie să pună umăr la umăr pentru a dezvolta sistemul educațional. Să formăm o echipă, o echipă în care părinții iau parte și au un rol extrem de important.
Conținutul acestei rubrici este disponibil si în format audio, pe canalul de YouTube Național FM Romania. Emisiunea este difuzata la radio, in fiecare miercuri si vineri de la ora 12:50 si 18:50.