BREAKING Proiectul noilor planuri-cadru pentru liceu a fost publicat de Ministerul Educației

Ministerul Educației a publicat în dezbatere, în această seară, proiectul noilor planuri-cadru pentru liceu.

Proiectul poate fi accesat aici: Cons_pub_Proiecte_Planuri_cadru_Liceu_zi

Strategia și viziunea din spatele proiectului au fost prezentate, ieri, de Daniel David, ministrul Educației, într-o conferință de presă.

Declarații făcute ieri de ministrul Educației:

Trebuie să înțelegem că e o problemă extrem de importantă, pentru că fundamentul de acum a fost pus în urmă cu 20 de ani. Lumea s-a schimbat, nu mai putem merge cu ce avem înacest moment.

Când vorbim de consultarea publică, trebuie să avem în minte faptul că aceste planuri-cadru sunt în primul rând pentru elevi. Scopul este ca cele opt competențe cheie sunt cu adevărat competențe,

Evident că în acest pro0ces contează fosrte mult profesorii.

Părinții trebuie să aibă un cuvând de spus, să coiparticipe, păstrându-și rolul.

Am pornit de la planurile cadru care au fpst gândite în 2023. Le-am analizat, în mare parte lucrurile mi s-au părut în regulă.

Iau dezbaterea publică la modul serios.

Vor fi afișate mâine după ora 18:00.

Vom avea dezbateri în cele patru mari centre academice, dar și o dezbatere online.

La sfârșitul lunii mai vrem să începem lucrul la programă.

Am această idee a gândi discipline și materii care să fie cu adevărat ghidate pe competențe, sub sancțiuni etice importante, fără ingerințe politice.

Am insistat pe o regândire a curriculumului la dispoziția elevului din oferta școlii. În această zonă au mai pătruns lucruri la limita pseudoștiinței.

O distribuție mai clară a temelor care sunt distribuite prin lege în trunchiul comun.

Nu înțeleg de ce trebuyia să prindem în lege educație civică, educație pentru democrație, educație pentru cetățenie europeană. Nu putea fi doar educație civică? Tot noi ne plângem după aceea că avem un curriculum încărcat și copiii sunt copleșiți de materii.

Toate aceste teme devin unități de învățare punctate cu acest nume în alte discipline.

Nu trebuie să uităm cu cine facem educație la nivel de liceu. Lucrăm cu adolescenții. Își pun problema cu ce se întâmplă cu ei în lume, au probleme, au comportamente de risc. 

Am ținut să forțăm puțin limitele în sensul bun, în sensul că aș vrera să avem mai mulți specialiști din societate în școală, sub coordonarea profesorilor din școală, pe anumite teme, de exemplu educație juridică sau educație rutieră. Trebuie să deschidem școala spre acești specialiști.

Ideea este că vom avea un truncvhi comun, efectiv comun pentru toate filierele, și pentru cea teoretică, și pentru cea tehnică, și pentru cea vocațională.

Ponderea trunchiului comun se schimbă. La clasa a noua și a zecea: 65%, în clasele a unsprezecea și a douăsprezecea ajunge la 35%.

Avcem un curiculum de specialitate 25% în clasa a noua și a zecea, crește la 40% în clasa a unsprezecea și a douăsprezecea.

Avem două forme ale curriculumului de sprecialitate: o componentă fixă și una mobilă, cu un portofoliu de ore la dispoziția școlii.

A treia componentă: curriculum la decizia elevului din oferta școlii, în medie 15%, crește de la clasele a noua și a zecea de la 10% la 20% la clasele a unsprezecea și a douăsprezecea.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.