Bogdan Cristescu: Definiția trunchiului comun a fost modificată. Este unic la toate filierele

Sursă foto: Ziarul de Iași

Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a explicat, astăzi, că în noua Lege a învățământului preuniversitar, definiția trunchiului comun a fost modificată, ceea ce a influențat și arhitectura noilor planuri-cadru.

”Unul dintre lucrurile pe care simțim nevoia să le precizăm, văzând reacțiile din spațiul public, este că definiția trunchiului comun a fost modificată. Deci rugăm colegii profesori ca, atunci când se uită în aceste planuri-cadru, să nu se mai uite la trunchiul comun cu aceiași ochi cu care se uită la trunchiul comun în vigoare.

Legea Educației a modificat trunchiul comun și acest trunchi comun este valabil pentru toți elevii de liceu din România, spre deosebire de situația în care trunchiul comun era caracteristic doar filierelor. Deci avem același lucru la teoretic, avem același lucru la vocațional, avem același lucru la tehnologic. Prin propunerea de proiect de plan-cadru, trunchiul comun este unic tuturor, așa cum cere Legea învățământului preuniversitar în vigoare, vorbim de articolul 86”, a afirmat Bogdan Cristescu, în cadrul unui webinar organizat de MEC pentru a explica noile planuri-cadru, prezentate în fază de proiect.

Proiectul noilor planuri-cadru pentru liceu conține un număr diferit de discipline în trunchiul comun pentru primele două clase de liceu față de următoarele două clase din acest ciclu școlar.

Conform proiectului, trunchiul comun se constituie dintr-un număr de 15 discipline la fiecare dintre clasele a IX-a și a X-a (la care se adaugă, după caz, limba și literatura maternă), cu reprezentare în toate cele 7 arii curriculare, respectiv dintr-un număr de 9 discipline la fiecare dintre clasele a XI-a și a XII-a (la care se adaugă, după caz, limba și literatura maternă), cu reprezentare în 5 arii curriculare, cu un buget total de 2138 de ore/liceu (2494 de ore/liceu, incluzând limba și literatura maternă), calculat prin raportare la o structură standard a anilor de studiu liceal, cu un total de 142 de săptămâni de cursuri, astfel:

PR – Continuă prin curriculum de specialitate la profilul real
PU – Continuă prin curriculum de specialitate la profilul umanist
PVA – Continuă prin curriculum de specialitate la filiera vocațională – profilul artistic

 

*Alocarea de ore de limba și literatura maternă în TC se realizează din orele de CDEOȘ, în cazul în care există necesarul de ore în respectivul segment curricular

 

**Denumirea disciplină socio-umană reunește, după caz, discipline precum: logică, psihologie, economie, filosofie, sociologie, economie aplicată, studii sociale; pentru fiecare plan-cadru de învățământ, în nota specifică sunt precizate disciplinele studiate pentru fiecare an de studiu

 

***Indicativele probelor sunt conform menționării acestora în art. 102 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, iar asocierea indicativelor cu disciplinele din TC are în vedere că probele examenului național de bacalaureat se pot susține în baza opțiunii exprimate de elev, dintre discipline studiate, conform prevederilor legii

Ministerul Educației a publicat în dezbatere, în această seară, proiectul noilor planuri-cadru pentru liceu.

Proiectul poate fi accesat aici: Cons_pub_Proiecte_Planuri_cadru_Liceu_zi

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.